"Armoede detecteren is belangrijk"

Patrick Demarest

28/12/2020
vereniging

Jaak Ameel volgde Tonia Vannieuwenborgh op als voorzitter van Welzijnsschakel De Klapdeur, een vereniging die strijdt tegen armoede. Wij vroegen hoe het zit met de armoede in Torhout en of corona daar een nefaste invloed op heeft?

Jaak Ameel (67): "Het is een algemeen gegeven dat 10% van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Als je dat toepast op Torhout betekent dat dat 2000 mensen in armoede leven. Kinderarmoede bedraagt 18% in Torhout. We strijden er met zijn allen tegen maar er zijn nog altijd een pak mensen die de weg niet vinden naar de hulpverlening. Daarom stelt Lokaal Bestuur Torhout ook twee brugfiguren aan in het Sociaal Huis en komt er een sociale kruidenier. 't Centrum als ontmoetingscentrum en de sociale kruidenier die op alle wijken zal komen, zijn ideale middelen om armoede te detecteren."

Voel je de invloed van corona al op de armoedecijfers?

Jaak: "De prijzen van de producten, ook levensmiddelen, zijn overal duurder geworden terwijl de inkomens dezelfde bleven. Het zal dus zeker een invloed hebben. Daarom worden er ook heel wat steunmaatregelen door de overheid uitgevaardigd. En mensen die hulp nodig hebben, moeten durven hulp vragen. Voor De Klapdeur is het op dit ogenblik moeilijk om zelf bijkomende armoede te detecteren: 't Centrum is gesloten, als vereniging komen we ook niet samen en we zien geen mensen omwille van de voorschriften in verband met corona."

Naast De Klapdeur is Jaak ook nog actief in de Fietsbieb, de Fietsersbond en Torhout Content.