Aureus VIVES prijs voor viroloog Steven Van Gucht

Patrick Demarest

17/09/2021
Onderwijs

Hogeschool VIVES start het academiejaar ’21-22 met 3% meer inschrijvingen. Dit is opmerkelijk aangezien West-Vlaanderen de provincie is met de grootste gevolgen van denataliteit voor die doelgroep. Vanaf volgend jaar valt dit nadeel geleidelijk aan weg. 17% is afstandsstudent. VIVES is marktleider in Vlaanderen qua bacheloropleidingen op afstand. Op 15 september ’21 ging het nieuwe academiejaar officieel van start. De Aureus VIVES prijs ging dit jaar naar viroloog Steven Van Gucht. 


Campus Brugge telt ruim 3% meer inschrijvingen. Daar kennen vooral de studiegebieden industriële wetenschappen & technologie (+18%), onderwijs (+5%) en handelswetenschappen & bedrijfskunde (+3%) een toename. Campus Oostende, waar opleidingen worden aangeboden in industriële wetenschappen & technologie, neemt toe met 11%.

Campus Roeselare kent een stijging van 14%. Daar nemen de opleidingen in biotechniek toe met 20% en verpleegkunde met 2%. Campus Torhout, waar onderwijsopleidingen worden aangeboden, blijft op hetzelfde niveau. Campus Kortrijk telt 3% meer studenten. Daar is dit vooral het geval in de studiegebieden onderwijs (+26%), gezondheidszorg (+12%), handelswetenschappen & bedrijfskunde (+3%) en industriële wetenschappen & technologie (+2%).

“De toename van het aantal inschrijvingen is opmerkelijk aangezien West-Vlaanderen de provincie is met de grootste gevolgen van denataliteit voor die doelgroep”, aldus algemeen directeur Joris Hindryckx. “Opvallend is ook de sterk toegenomen interesse voor het studiegebied industriële wetenschappen & technologie, daar waar dit vorig jaar in een dal zat. Daarnaast zien we een toename bij de zij-instromers in het studiegebied onderwijs, dus mensen die vanuit andere sectoren een onderwijsopleiding volgen. En positief is ook de grote interesse voor de nieuwe afstudeerrichting culinary arts in de opleiding hotelmanagement in Brugge.”

Sterrenchef Geert Van Hecke, Hotelschool Ter Duinen in Koksijde en Hogeschool VIVES campus Brugge vinden elkaar in de nieuwe afstudeerrichting. Binnen de bacheloropleiding hotelmanagement van VIVES wordt vanaf het academiejaar 2021-22, naast de specialisatie ‘Hospitality Management’, de specialisatie  ‘Culinary Arts’ aangeboden. Deze opleiding richt zich tot een (inter)nationaal publiek en vormt meteen de eerste topculinaire studie in Vlaanderen op bachelorniveau. De praktische lessen vinden plaats in het vroegere driesterrenrestaurant De Karmeliet in de Brugse binnenstad, waar ook het Flanders Culinary Arts Centre wordt opgericht.

 

Steven Van Gucht

Elk jaar reikt VIVES aan het begin van het academiejaar de Aureus VIVES prijs uit aan een verdienstelijke Vlaming. De vorige jaren ging deze prijs naar het VIVES-personeel (2020), Stig Broeckx (2019), André Oosterlinck (2018), Petra De Sutter (2017), Wouter Torfs (2016) en Herman Van Rompuy (2015). Dit jaar reikt VIVES de prijs uit aan viroloog Steven Van Gucht.

Steven Van Gucht startte zijn loopbaan bij Sciensano in december 2005 als Wetenschappelijk Medewerker van het Nationaal Referentielaboratorium voor Rabiës. Hij werd benoemd tot Hoofd van de Dienst Virale Ziekten in 2010. Sinds 2014 is hij ook Gastprofessor aan het Laboratorium voor Virologie van de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Gent.

Vóór zijn loopbaan bij Sciensano werkte Steven Van Gucht als Doctoraal Onderzoeker aan het Laboratorium voor Virologie van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Hij behaalde een Doctoraat in de Diergeneeskundige Wetenschappen in 2005 en een Master in de Diergeneeskunde in 2000, beide aan de UGent. In 2007 verkreeg hij het FELASA Cat. C certificaat in Laboratory Animal Science aan de Universiteit Gent. Bij de uitbraak van het coronavirus in 2020 was hij interfederaal woordvoerder van het Nationaal Crisicentrum.

Aureus

Jaarlijks proclameert VIVES een verdienstelijk persoon tot Aureus VIVES. Die eretitel wordt toegekend op basis van meerdere criteria, waaronder de grote maatschappelijke verdiensten van betrokkene op het nationale en/of het internationale forum, zijn/haar humaan gedachtengoed en intellectuele uitstraling, zijn/haar voorbeeldfunctie en blijvende inspiratie voor de ganse gemeenschap en inzonderheid voor al diegenen die verbonden zijn aan Hogeschool VIVES.

De benaming Aureus VIVES refereert uiteraard naar de benaming van de hogeschool, maar ook naar Juan Luis Vivès, die met zijn studie ‘De subventione pauperum’ (1526) een nieuwe grondslag legde voor stedelijke sociale politiek. Hij was een groot intellectueel denker met een voor zijn tijd opmerkelijke visie op de maatschappij van die dagen.

J.L. Vivès plaatste zich met zijn denkbeelden niet buiten de kerk. Dat was in zijn tijd overigens ondenkbaar. Hij pleitte voor een meer efficiënte en systematische aanpak van de armenzorg, onder meer door precies die groepen burgers te omschrijven die recht op steun verdienden.