AZ Sint-Rembert en AZ Sint-Augustinus Veurne baten samen een nieuw MRI-toestel uit

Patrick Demarest

01/12/2015
Actua interview/reeks

Vanaf april 2016 zullen het AZ St-Rembert Torhout en het AZ St.-Augustinus Veurne samen een MRI-toestel uitbaten. Dit komt vooral de patiënten ten goede: de wachtlijsten voor deze beeldvormingstechniek verkorten en men krijgt hoogtechnologische zorg in eigen regio.

voorgevel 20.10.2015

MRI staat voor magnetic resonance imaging (ook gekend onder de Nederlandstalige benaming NMR). Dit wil zeggen dat er een sterke magneet wordt gebruikt om medische beelden te maken van het menselijk lichaam. Bij dit onderzoek wordt dus geen gebruik gemaakt van straling. De beeldvorming ontstaat via interferentie van magnetische velden op de weefsels. Een MRI-scan is een zeer performant medisch beeldvormingsonderzoek met brede toepassingsmogelijkheden voor het hele lichaam en is complementair aan de beeldvorming via CT-scan en echografie.
Samenwerken is een win-win
Ziekenhuizen zijn niet langer eilandjes in het zorglandschap. Meer en meer wordt er samengewerkt. Dit komt in de eerste plaats de patiënt ten goede, maar betekent ook een efficiëntiewinst voor de ziekenhuizen.
Lang niet elk ziekenhuis beschikt over een MRI-scanner. Het is de overheid die bepaalt waar een MRI mag geplaatst worden. Omdat het aankopen, het installeren en het uitbaten van dergelijk toestel aan strenge normen is onderworpen en deze apparatuur ook erg prijzig is, bundelen de ziekenhuizen van Veurne en Torhout de krachten waarbij beide ziekenhuizen gelijkwaardige partners zijn in dit verband. Ook voor de patiënt is de samenwerking een goede zaak, want de wachtlijsten om een MRI-onderzoek te ondergaan in de regio zullen hierdoor gevoelig verkorten.
Wim Allemeersch, algemeen directeur AZ Sint-Rembert Torhout:
“Het grote voordeel aan onze samenwerking is dat de toegankelijkheid tot een MRI wordt verhoogd. Ook al moeten onze patiënten uit het brede Houtland zich in dit geval - onder begeleiding van artsen van AZ Sint-Rembert - naar Veurne verplaatsen,  het onderzoek zal veel sneller kunnen gebeuren dan tot hiertoe het geval is. Een grote stap voorwaarts voor de patiënt bij wie een MRI-onderzoek nodig is“.

Alle voorbereidende werken zijn volop aan de gang om de lokalen klaar te hebben tegen de streefdatum van april 2016. Vanaf dan moet het toestel operationeel worden.