Betalend parkeren in Torhout wordt gebruiksvriendelijker

Patrick Demarest

25/04/2017
Chiro Wijnendale

Hoewel het betalend parkeren in Torhout altijd al goedkoop is geweest wordt het binnenkort ook nog gebruiksvriendelijker dankzij een wijziging in het retributiereglement. De maximum betalende parkeertijd van 2.30 uur zal verdwijnen en parkeerders kunnen ongeacht welke duur parkeren in de betalende zone, dankzij de wijziging kan er vanaf nu ook betaald worden met een parkeer-app.

 parkingenco (2)

 

Op de gemeenteraad van 24 april 2017 werd een wijziging doorgevoerd van artikel 2 van het retributiereglement inzake het gebruik van parkeerplaatsen uitgerust met parkeerautomaten. De wijziging drong zich op om het parkeren gebruiksvriendelijker te maken en heeft als gevolg dat de maximum betalende parkeertijd van 2.30 uur komt te vervallen. Daarnaast kan er dankzij de wijziging vanaf nu ook betaald worden met een parkeer-app. Ook het gratis half uur zowel in de voor- als in de namiddag blijft behouden.

De tarieven blijven behouden, maar er kan nu dus flexibeler omgesprongen worden met de parkeertijd. Vroeger kon er enkel gekozen worden voor kort parkeren of voor een volledige dag, zonder tussenoptie. Na wijziging van het reglement is volgende van toepassing:

  • Voor de bestuurder die opteert voor gratis parkeren: 30 minuten gratis parkeertijd, beperkt tot eenmaal in de voormiddag en eenmaal in de namiddag. Vergeet in dit geval geen ticket te nemen aan de parkeerautomaat, anders riskeer je een retributie te moeten betalen
  • Tarief 1: voor de bestuurder die opteert voor betalende parkeertijd: 0,60 euro per uur voor de eerste 2 uren en 0,60 euro voor de volgende half uren met een maximum van 6 euro per dag. Er kan betaald worden met muntstukken, via sms-parkeren, via de parkeer-app of door gebruik van een betaalkaart. De instructies voor betaling staan telkens aangeduid op het toestel.
  • Tarief 2: de bestuurder die zonder ticket verkiest te parkeren kan parkeren tegen betaling van een naheffing van 18,00 euro voor een parkeertijd van 4 uur ingaand vanaf het tijdstip van het uitreiken van de retributiebon. Deze retributie wordt betaald door overschrijving of storting op de specifieke rekening voor de inning van het retributietarief, overeenkomstig de richtlijnen vermeld op het parkeerticket die door de parkeerwachter op het voertuig wordt aangebracht.
  • De bijzondere tarieven voor bewoners, aannemers en medici blijven behouden.
  • De tarieven zijn van toepassing alle dagen van 09.00 uur tot 18.00 uur, met uitzondering van de zondagen en wettelijke feestdagen en in het geval dat door het stadsbestuur een vrijstelling van het betalen van retributie wordt voorzien.