Bij het afscheid van Da Capo

Patrick Demarest

14/03/2023
Actua

Lennert Cools heeft na veel wikken en wegen, na veel vijven en zessen, na veel denken en overwegen en na een tijdelijke sluiting van 6 maand beslist om zijn zaak in hartje Torhout stop te zetten. Lennert zijn verhaal over stappen zetten als ondernemer.

Lennert Cools: "We probeerden jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden via mail en wilden jullie pas de beslissing laten weten als we 300% zeker waren. 

We zijn in 2020 gestart in volle coronaperiode, een week voor de eerste lockdown was het huurcontract getekend. Echter lieten we ons niet afschrikken en begonnen we met goeie volle moed heel het pand in de Oostendestraat op te kuisen, te renoveren en in te richten met instrumenten en audiovisueel materiaal, alsook met een high end akoestisch absorptiesysteem om overlast naar de Torhoutse buren tot het minimum te brengen. Waarom al die investering en moeite voor een kleinschalige startup in een huurpand terwijl je überhaupt nog met een bachelorstudie bezig was aan de andere kant van het land? Omdat ik erin geloofde, omdat ik die uitstekende kwaliteit van product en dienst wou aanbieden die iedere leerling bij ons verdiende.

We startten met de grootste vorm van jeugdig enthousiasme, ondernemerschap en vooral: een artistieke, muzikale passie en de goesting om die over te brengen naar andere mensen.


We hielpen de voorbije jaren meerdere mensen en meerdere doelgroepen. Zo was onze jongste leerling 4 jaar en onze oudste 85. Zo gaven we lessen in psychiatrische instellingen en in de gevangenis van Ruiselede. We gaven zomerkampen voor jong en oud. We hielpen kinderen de passie voor muziek ontdekken en we leerden (jong en oud)volwassen mensen een nieuwe of oude hobby (her)oppikken. We zagen verlegen en introverte mensen met bakkenvol talent openbloeien, we hielpen mensen met reuma hun motoriek verbeteren, de lijst gaat door. Allemaal stuk voor stuk dingen waar ikzelf en de rest van ons team meer dan trots op zijn en dankbaar dat we dit konden doen en konden een meerwaarde zijn.


We zijn bijna exact 3 jaar later en er is ook heel wat gebeurd en veranderd sinds de opstart. Een zaak starten en uitbouwen is moeilijk. We zagen een zeer frequente leerlingenwissel die resulteerde in een moeilijke planning, die op zijn beurt weer resulteerde in de verandering van ons docententeam wegens geen consistentie, die weer resulteerde in een leerlingenwissel. Ikzelf probeerde mij volop te focussen op de planning en administratie, naast de lessen die ik zelf gaf en alle andere zaken. Geen excuses en absoluut geen steen die ik naar niemand wil werpen.


Toen de Corona stilletjes wegdeinde, ging de evenementensector weer open. Velen onder jullie weten het misschien niet, maar ik ben naast Da Capo ook geluidstechnicus en zaakvoerder van Nobilis technical event support, een bedrijf dat professionele audiovisuele diensten en materiaal aanbiedt aan bands en organisatoren (licht, geluid, video, podia). Ik kreeg het drukker met Nobilis en mocht de afgelopen 2 jaar op tour gaan door de UK, EU en vorige maand door de VS. Daarnaast werken we samen met tientallen organisatoren, bands, bedrijven en stonden we o.a. in de AB, de Vooruit, het Depot, Sportpaleis, Pukkelpop, etc. 


Toen onze fantastische piano- en zang docente Sarah vorig jaar een ongeval had toen ze na een lesdag bij ons naar huis reed was het wel even een eye-opener voor ons. Sarah had nog even blijven praten bij ons na haar lessen en de verzekering deed moeilijk over het uurverschil van haar laatste les en het tijdstip van het ongeval. Sarah stelt het relatief goed en is aan de beterhand, maar ze is nog steeds herstellend. Dit was voor mij wel een moment waarop ik meer dan ooit besefte welke verantwoordelijkheid je als zaak en zaakvoerder hebt en als alles in orde is, er nog steeds spelden in de hooiberg zijn die voor problemen kunnen zorgen bij dergelijke voorvallen.


Ik besloot om in september 2022 even de lessen stop te zetten en te reflecteren over 2,5 jaar Da Capo en na te denken over de toekomst. Na 6 maand heb ik besloten om Da Capo defintief over te laten of te sluiten. Het was een heel mooi verhaal en ik heb er ontzettend veel uit geleerd. Ik voel dit dan ook veel meer aan als een ervaring, een leerproces dan als een mislukking. Ik ben er zelf van overtuigd dat het beter is om iets te stoppen dan om iets te blijven doen waarvan je het gevoel hebt dat je er zelf alles hebt proberen uit te halen.


Ik heb het gevoel dat ik in de evenementensector veel meer kwaliteit kan bieden aan klanten en personen. Bij Da Capo had ik dagelijks contact met meer dan 50 personen via mail, sms, telefoon of fysiek. Op een week goed voor zo’n kleine 400 mails. Bij de evenementensector ligt dat bedrag op 1/10 ervan. Ik heb het gevoel dat ik veel meer aandacht kan bieden en kwalitatiever kan werken als ik mijn aandacht maar op een klein aantal contacten kan richten. Met Da Capo had ik na verloop van tijd het gevoel dat ik enkel maar bezig was achter mijn laptop met planning, administratie, brandjes blussen, etc.. dan dat ik bezig was met mijn passie, zijnde muziek. Opnieuw, ik zoek geen excuses. Ik probeer het gewoon zo goed mogelijk te kaderen zodat jullie weten dat dit geen gemakkelijkheidsoplossing is. Hier zijn meerdere maanden aan vooraf gegaan. Ik zette dan ook de lessen stop om hier zonder prikkels of invloeden over na te denken.


Ik ben ervan overtuigd dat mocht ik 300% mijn zinnen zetten op Da Capo en opnieuw starten met goeie moed, het zeker een fantastische bloeiende zaak weer kan worden, maar ik heb het gevoel dat ik daar momenteel niet meer de juiste persoon op de juiste plaats voor ben met mijn huidige activiteiten, leven, en ambities. 


Voor de huidige leerlingen: als jullie nog lessen of beurten hebben, jullie zijn deze zeker niet kwijt. We zijn volop op zoek naar een overnemer. We hopen dat we een (jonge) gemotiveerde, enthousiaste persoon vinden die Da Capo opnieuw wilt uitbouwen en de website en het pand wil behouden. Zo zouden onze grote investeringen en verbouwingen niet verloren gaan. Indien er geen overnemer wordt gevonden, zullen wij zelf nog de resterende lessen geven. Maar natuurlijk willen we eerst de kans geven aan een potentiële overnemer om hier de mogelijkheid toe te hebben. In de komende weken/maanden zullen we per leerling een overzicht maken en jullie iets laten weten mochten er nog lessen tegoed zijn.


We kunnen jullie in tussentijd doorverwijzen naar De Droomfabriek in Hooglede of The Jamm in Brugge.


Ik had graag de volgende mensen bedankt die dit mogelijk hebben gemaakt en in dit project geloofden: Pieter, Glenn, Jente, Sarah, Julie, Anouk, Lien, Chris, Maarten, Iris, alle leerlingen, ouders, begeleiders, mijn familie en vrienden, An-Sofie, Georgine, Immo Osaer & Pauwels, Carl Pieters BVBA, Marlies, Arne, De Parel, Chris en Werner, hulpverleners, Stad Torhout en heel wat Torhoutse ondernemers en waarschijnlijk heel veel mensen die ik nu nog vergeet. Zonder jullie was er geen Da Capo en was het nooit uitgegroeid tot wat het in zijn topperiode was.


Dit is voor mij zeer emotioneel. Zoals bij elke ondernemer is zijn of haar zaak niet zomaar een job, maar voelt het aan als een kind. Positieve en negatieve commentaren neem je dan ook als zaakvoerder zeer persoonlijk. Ik kan zeker niet ontkennen dat ik er in drie jaar tijd niet heb doorgezeten. Er waren veel lange dagen en slapeloze nachten. Gelukkig is er anno 2023 iets als mentaal welzijn en kreeg ik veel steun van vrienden en familie, maar zeker ook van jullie.


Merci, echt waar, merci. 


Alvast bedankt voor het begrip en ik hoop jullie een voor een nog eens tegen te komen in de (nabije) toekomst."