"Biljart is meer dan een cafésport"

Patrick Demarest

03/02/2016
horeca/toerisme sport

Jan Dulst, de eigenaar van de  Smoking Cue mocht op 2 februari veertig kaarsjes uitblazen. Een ideaal moment om de Smoking Cue en levensloop van Jan Dulst eens onder de loep te nemen.
De biljartzaak bestaat nu 2 jaar op de huidige locatie. Daarvoor kon je terecht in de Cue Ball in de Putstraat.

IMGP2335

Jan Dulst was vroeger zelf een fervent pooler en speelde professioneel. Zo werd hij elf keer Belgisch kampioen en éénmaal Europees kampioen.
In die periode nam hij ook tweemaal deel aan het wereldkampioenschap in Cardiff en Taiwan.  Hij kreeg poolen als het ware met de paplepel mee. Zijn moeder had een café en zo was kleine Jan met geen keu stokken weg te slaan van de pooltafel. Zelf verzekerde hij zichzelf dat hij nooit een café wilde openen maar wel een biljartzaak. Voor hem is dit een wereld van verschil.
Aldus Jan: “Het contact met de klant is niet het belangrijkste zoals in een ander café. De focus ligt echt op het spelen.” Zo heeft Jan 4 tafelvoetballen, vier snookertafels, acht pooltafels, twee tapbiljarten en binnenkort een carambole.

Carambole is een vorm van biljart gespeeld met drie ballen. Vroeger was dit in België de gewone vorm van biljarten en waren pool en snookertafels nauwelijks te vinden. Het is de sport van ‘de Ceu’, Raymond Cuelemans, de enige biljarter die het ooit tot sportman van het jaar schopte. Nu is de trend zich aan het omdraaien en vind je bijna nergens een carambole. “Ik denk dat ik binnenkort de enige ben met een carambole tafel in Torhout,” zegt Jan trots.
Jan vindt het spijtig dat biljart hier bijna louter als een cafésport wordt gezien. “Het is zoveel meer dan een cafésport, het vergt veel concentratie. In Amerika en Azië wordt biljarten wel als een volwaardige sport gezien, hier kun je je niet inbeelden dat een biljartspeler nog sportman van het jaar wordt.”

De smoking Cue is een thuishaven voor jong en oud. Jan: “Vorige week kwam iemand van 65 plus zich nog inschrijven. Ook bij studenten is smoking Cue populair maar ik merk wel dat ze minder interesse hebben voor de competitie, het is voor hen niet vanzelfsprekend om zich aan de wekelijkse verplichtingen te houden.

De competities lopen van september tot mei. Per ploeg zijn er drie spelers die 1 à 2 keer per week trainen. Er is een poolcompetitie met vier ploegen die vrijdag speelt, snookercompetitie met vijf ploegen die op dinsdag spelen en verder worden er nog tafelvoetbalcompetities, pokertoernooien en flippercontests georganiseerd.
Jan Dulst heeft twee zoontjes, zij spelen nog geen biljart. Jan: “Ik wil ze niet forceren, ze moeten doen wat ze graag willen doen.”

Website
Facebook

[wppa type="slide" album="372"][/wppa]

 

bigpic
Foto 1 van 12
bigpic
Foto 2 van 12
bigpic
Foto 3 van 12
bigpic
Foto 4 van 12
bigpic
Foto 5 van 12
bigpic
Foto 6 van 12
bigpic
Foto 7 van 12
bigpic
Foto 8 van 12
bigpic
Foto 9 van 12
bigpic
Foto 10 van 12
bigpic
Foto 11 van 12
bigpic
Foto 12 van 12
Foto 1 van 12
Foto 2 van 12
Foto 3 van 12
Foto 4 van 12
Foto 5 van 12
Foto 6 van 12
Foto 7 van 12
Foto 8 van 12
Foto 9 van 12
Foto 10 van 12
Foto 11 van 12
Foto 12 van 12