Bioboerderijen werken kleinschalig maar moeten ook knokken

Patrick Demarest

01/02/2024
Bedrijf

Wij vroegen Dries Maekelbergh van bioboerderij de Elzenhoeve waar hij zich situeert met zijn bioboerderij in de huidige problematiek rond te laag betaalde producten, te weinig respect, te veel administratie voor de boeren?

Dries Maekelbergh: "Jarenlang is er tegen alle boeren gezegd dat het groter moet, efficiƫnter, de kleintjes moeten eruit. De boer heeft op allerlei manieren gezocht om zijn gewassen goedkoper en in grotere volumes te telen.
Meer produceren tegen kleinere marges zorgt voor evenveel inkomsten, maar ook voor veel meer risico natuurlijk.
Wij steunen absoluut de boeren, we steunen alle boeren die hard, heel hard moeten werken, maar zelden loon naar werk krijgen.
Wij proberen op maat van onze klant te produceren, geen overproductie en brengen het lokaal via de korteketen naar onze klanten.
Je vindt ons in onze boerderijwinkel De Elzenhoeve,  op de markt van Torhout, we brengen pakketten rond in Koekelare, Ichtegem, Kortemark en de wereldwinkel van Torhout en staan zelfs voor de deur van Roularta.
We kiezen niet voor de gemakkelijkste weg, maar proberen toch enigszins een juiste prijs te krijgen voor onze producten, want wanneer een groothandel of supermarkt promoties kan geven tegen veel te goedkope prijzen, komt dit doordat de boer te weinig is betaald.
Wij kiezen voor op maat van onze klant en biologisch! "