Burg Park de Brouckere geleverd en geplaatst

Patrick Demarest

07/08/2024
Actua

Park de Brouckere en de tuin van site 's Gravenwinkel zijn officieel verbonden. De langverwachte brug werd vandaag geleverd en staat ondertussen ook op z'n definitieve plek. Het werd millimeterwerk om hem op z'n plaats tussen de bomen te krijgen.


Met een speciale nachtlevering werd de brug van Beveren met uitzonderlijk vervoer richting Torhout getransporteerd. Vanmorgen vroeg rond 7 uur kwam het transport aan in de 's Gravenwinkelstraat. Volgende stap was om de brug in het park te krijgen. Daarna werd hij centimeter per centimeter op zijn plaats gezet, tussen de bomen van het park en tuin 's Gravenwinkel. Een huzarenwerk.


Vandaag werd het eerste en zwaarste stuk van de brug geleverd. Morgen, donderdag 8 augustus volgt een tweede en kleiner gedeelte van de brug. De plaatsing volgt nog diezelfde dag. Let wel, de brug is dan nog niet toegankelijk voor wandelaars. Het park en de tuin zijn volop in aanleg en de uiteinden van de brug zullen nog een halve meter boven de grond zweven. De tuinaannemer zal ervoor zorgen dat het pad wordt aangelegd zodat dit mooi aansluit op de starthoogte van de brug. 

Specificaties van de brug

De brug is twintig meter lang en weegt ruim 7 ton. Het bedrijf Lumet nv maakte de brug in Cortenstaal. De grijze kleur zal geleidelijk aan veranderen naar een soort roestkleur.

Schepen van Groen Elsie Desmet: "Het werd een heel huzarenstukje om deze letterlijke en figuurlijke verbindingsbrug tussen de tuin 's Gravenwinkel en de tuin de Brouckere op de juiste plaats te krijgen tussen de waardevolle rode beuken. Het werd dan ook een spectaculaire en vooral spannende dag die heel wat kijklustige bezoekers lokte naar tuin de Brouckere. We zijn heel blij met het resultaat! De vakmensen van Lumet klaarden de klus met heel wat engelengeduld en bijzonder nauwgezet werk! Proficiat!"

Regen is grote spelbreker

Begin dit jaar startten de werken op de plek waar het voormalige gebouw van FOD Financiën stond. Door de vele regenval in het voorjaar en in de zomer, liepen de werken heel wat vertraging op. De zone in de tuin van de voormalige FOD Financiën waar de wadi komt te liggen, was moeilijk bereikbaar. We hopen dit deel in september af te ronden.

Tuin 's Gravenwinkel

Ondertussen startte een aannemer met de heraanleg van tuin 's Gravenwinkel. De omringende hoge haag werd vervangen door een nieuwe lage haag, waardoor het erfgoedpand van site 's Gravenwinkel meer in beeld komt. De paden en verbinding met de 's Gravenwinkelstraat werden aangelegd. Waar mogelijk werd nieuwe vegetatie aangeplant.

Laatste fase vernieuwing

Als laatste luik in de vernieuwing is park de Brouckere aan de beurt. In augustus worden paden aangelegd tussen site FOD en de brug. Later leggen we ook het evenementenpleintje en de nieuwe toegangswegen naar bar Provisoir en de Club aan.

Nieuwe groene parel in het centrum krijgt vorm

In het najaar worden park de Brouckere en tuin 's Gravenwinkel dus verder onder handen genomen. Zo creëren we een groot park in het hart van de stad. De brug die letterlijk de verbinding slaat tussen de vernieuwde stadskern en de Burg, is nu geplaatst. Eind 2024 hopen we 3 mooie parken verbonden te hebben tot een groen hart in het centrum. Een uniek park tussen onze handelskernen, op een steenworp van de stadskern. Een plek waar het aangenaam vertoeven is tijdens mooie zomeravonden of kleurrijke herfstdagen.