Burgerschapsinitiatief leerlingen Eureka Torhout

Patrick Demarest

13/06/2021
Onderwijs

Leerlingen uit het eerste jaar ondernemerschap zetten hun sociaal engagement, burgerzin en communicatieve vaardigheden in om materiaal en middelen in te zamelen voor hun gekozen goed doel: vogelopvangcentrum in Beernem.

In hun keuzevak Ondernemerschap mogen leerlingen zelf projecten kiezen waar ze rond werken en nemen alle stappen van het begin tot het einde zelfstandig op. Hierbij treedt de leerkracht, Veerle Struye, op als coach en stuurt bij waar nodig. De leerlingen hebben dit jaar al verschillende zaken georganiseerd zoals een speeddate in september zodat de nieuwe leerlingen elkaar beter leren kennen, een pokémonspel voor in de LO lessen, coronapiñata’s ontworpen, film over de middag …

Als laatste project van dit schooljaar kozen Farah Hakemzadeh, Senna Decloedt, Nanou Vandamme en Mauro Depuydt om materiaal en geld in te zamelen voor een goed doel. Alle 4 de leerlingen zijn echte dierenvrienden en wilden in eerste instantie iets doen voor katten en honden. Mauro is echter allergisch aan katten en honden en daarom zochten ze een ander alternatief. Ze vroegen raad aan meneer Watthy, hun leerkracht natuurwetenschappen, en kwamen zo bij het VOC in Beernem. De leerlingen hebben eerst de website bestudeerd waarna ze contact opnamen met het VOC om na te vragen waar ze hen het meest plezier mee zouden doen. Blijkbaar is er vooral nood aan handdoeken, kranten en katteneten.

De leerlingen hebben affiches ontworpen, gingen rond in klassen en stuurden een warme oproep naar ouders en leerkrachten. In slechts twee weken tijd hebben de leerlingen 3 grote dozen kranten, 3 dozen handdoeken, enkele dozen met katteneten, strooi …opgehaald. Door hun enthousiasme inspireerden ze de leerlingen uit 2Ba om ook een actie op poten te zetten. Ze organiseerden een 2de hands kledij verkoop op school en doneerden het ingezamelde geld samen met de opbrengst uit de collectebus aan het onthaal van de school én de collectebus uit de zaak van de ouders van Farah. Naast het materiaal bracht dit nog een schenking op van 104,38 euro op. VOC Beernem was zeer tevreden met dit initiatief van deze jonge ondernemers uit Eureka.

Als dank kregen de leerlingen een rondleiding in het opvangcentrum en een vogelnestkastje om op de school op te hangen. Atheneum Eureka is een kleinschalige middelbare school op een groot groen schooldomein, zeker plaats genoeg om een geschikt plaatsje te vinden voor het VOC vogelnestkastje. Meer weten over onze school en de mogelijke studierichtingen? Ga snel naar: www.atheneumeureka.be