Claudine Billiet: ‘Ik blijf verder doen zolang ik inspiratie heb’

Lita Coucke

03/12/2014
cultuur/onderwijs

Na een loopbaan van veertig jaar als zelfstandig kapster besloot Claudine Billiet dat het welletjes was geweest. Ze was erg geliefd bij haar klanten, maar ook als kunstenares kennen we haar. Haar inkom staat volledig in het teken van haar kunst en is ingericht als expositieruimte. ‘Aquarel is zo’n interessante techniek omdat het zo spontaan is’, aldus Claudine.

We kennen jou in Torhout vooral als kapster. Waarom ben je gestopt?
‘Ik heb het veertig jaar gedaan, maar mijn salon was zo verouderd. Nieuw materiaal aankopen en renoveren zou mij veel geld kosten en op mijn leeftijd zag ik dat niet meer zitten. Ik ben nu ondertussen 58 jaar dus het was welletjes geweest’.

Hoe is je passie voor aquarel ontstaan?
‘Ik heb altijd al graag getekend en geschilderd. Ik doe het nu al meer dan 25 jaar. Aquarel is een interessante techniek. Het is zo spontaan en altijd verrassend. Het water en de verf leiden mij als het ware naar een werk. Dat vind ik het leukste eraan’.

Hoeveel werken maak je per jaar?
‘Vorig jaar heb ik vijf werken gemaakt. Dat is niet echt veel, maar ik heb er dan ook weinig tijd voor. Het moeilijke aan aquarel is dat je constant moet verder doen. De verf moet nat blijven anders droogt het op. Zeker nu ik kleinkinderen heb, is dat nog moeilijker. Je kan niet zomaar stoppen in het midden van een werk’.

Heb je een bepaalde stijl?
‘Ik hou van zachte kleuren, zuivere aquarel. Ik maak ook altijd abstracte werken of werken gebaseerd op de natuur. Ik krijg er veel complimentjes over omdat mijn werken rustgevend zijn. Ik probeer ook soms eens speciale dingen zoals schilderen op de stenen uit de zee in Spanje. Vroeger schilderde ik trouwens op papier en karton, nu schilder ik op doek. Ik heb dat ooit eens geprobeerd en het beviel me wel. Ik hou vooral van het feit dat het doek door het werk komt. Het is een andere uitstraling’.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
‘Ik blijf sowieso verder doen zolang ik inspiratie heb. Ik zou ook graag iets doen met negatieven van foto’s. Ik heb het al eens geprobeerd, maar ik weet nog niet precies hoe ik het zal uitwerken’.

[wppa type="slide" album="70"][/wppa]
(c) Apriotief bvba

bigpic
Foto 1 van 7
bigpic
Foto 2 van 7
bigpic
Foto 3 van 7
bigpic
Foto 4 van 7
bigpic
Foto 5 van 7
bigpic
Foto 6 van 7
bigpic
Foto 7 van 7
Foto 1 van 7
Foto 2 van 7
Foto 3 van 7
Foto 4 van 7
Foto 5 van 7
Foto 6 van 7
Foto 7 van 7