"Cliënten geven voorkeur aan persoonlijk overleg"

Patrick Demarest

14/12/2020
Actua

Torhout Vandaag vroeg zich af wat de impact van corona is op de werking van een advocatenbureau. Advocaat Bart Van Reybrouck met kantoor in de Boeiaardstraat, geeft tekst en uitleg...

Bart Van Reybrouck: ""Covid-19 heeft de voorbije maanden zeker ook onze werkzaamheden beïnvloed. Echter dien ik vast te stellen dat de pandemie op ons kantoor zeker niet tot een terugval in activiteit gezorgd heeft, doch veeleer de manier van werken heeft beïnvloed. Deze aanpassing doet zich vooral voor op het niveau van de werking op de rechtbank zelf. Waar tot voor kort door sommige rechtbanken vaak nog werd aangedrongen op de aanwezigheid van advocaten én partijen op zittingen en dit soms louter omwille van de formaliteit, stellen we thans vast dat nutteloze verplaatsingen en tijdverspilling vaker vermeden worden door de rechtbankbezoeken in belangrijke mate te beperken tot de essentie. Als advocaat kan ik een dergelijke evolutie alleen maar toejuichen in de stap naar een modernere en efficiëntere rechtsbedeling.  In Nederland verlopen, bijvoorbeeld, bepaalde burgerlijke procedures reeds sedert jaren volkomen schriftelijk zonder dat de advocaat of zijn cliënt nog een zittingszaal dient te betreden. "

"Persoonlijk was ik dan ook écht teleurgesteld om te moeten vaststellen dat tussen de eerste en tweede lockdown sommige rechtbanken deze, mijns inziens, efficiëntere werkwijze algauw lieten varen om terug te vallen in oude gebruiken." 

"Cliënten willen persoonlijk overleg met hun advocaat"

"Wat mij verder opvalt is dat cliënten doorgaans duidelijk de voorkeur blijven geven aan een 'fysiek' vertrouwelijk overleg op het kantoor, veeleer dan een telefonisch overleg of onderhoud via virtuele media. De specifieke vertrouwensband met hun advocaat blijkt voor de meeste cliënten dan ook een fundamenteel gegeven te zijn en een persoonlijk overleg onder vier ogen, boezemt de cliënt duidelijk nog steeds het meeste vertrouwen in."