De Andere Academie en Izivino

Patrick Demarest

22/09/2019
cultuur/onderwijs

De leerlingen van De Andere Academie, onderdeel van de Torhoutse Kunstacademie, bereiden zich voor op de tentoonstelling 'Izovino voor Specials' op 12 en 13 oktober in Kasteel Wallemote (Izegem). Voor de gelegenheid wordt, onder leiding van Krist Depuydt, een speciaal kunstwerk gemaakt in klei. Ook Tjok Dessauvage, internationale keramist, is enthousiast om mee te werken aan dit uniek gebeuren.

De kunst- en wijnproeverij Izovino is aan zijn vijfde editie toe. Het wordt een heel bijzondere, feestelijke uitgave waarbij mensen met een beperking centraal staan!

Centraal project ’t Ferm

Met de opbrengst van het evenement worden diverse sociale projecten gesteund. De laatste vijf jaar kon Rotary Club Izegem zo meer dan 200.000 euro steun verlenen. Telkens staat één project centraal. Dit jaar is dat ’t Ferm, een nieuw dagcentrum voor volwassenen met een beperking. Dit mooie project was meteen aanleiding om de kunsttentoonstelling dit jaar volledig voor te behouden voor mensen met een beperking. Vandaar dat het een ‘Specials’-editie geworden is.

Veerle De Mets en De Andere Academie

Veerle is in 1974 geboren met het syndroom van Down en opgegroeid te Sint-Eloois-Winkel. Het talent van Veerle werd ontdekt in de het dagcentrum Ubuntu x 8K. Op vandaag maakt ze prachtige tekeningen en schilderijen en werkt voltijds in het kunstatelier ‘De Galerie’. Haar werken vormen het eerste deel van de tentoonstelling voor ‘Specials’.

Rotary Club Izegem deed daarnaast een beroep op De Andere Academie, verbonden aan de Torhoutse Kunstacademie. Zij organiseren opleidingen voor kunstenaars met een beperking en treden er ook mee naar buiten.

Het resultaat van beider inbreng – Veerle De Mets en De Andere Academie - is een bijzonder boeiende tentoonstelling, die vaak onvermoede talenten een kans geeft om naar buiten te komen. Of zoals curator Krist Depuydt (De Andere Academie) stelt: “Met de tentoonstelling streven we naar een herkenning en de erkenning van de veelzijdige talenten van deze ‘speciale’ mensen.”

Unieke veiling in samenwerking met Tjok Dessauvage

Deze bekende Winkelnaar (°1948) verwierf een internationale reputatie als keramist. Hij was meteen bereid om in dit project mee te stappen: niet alleen begeleidde hij workshops met mensen met een beperking in voorbereiding van deze tentoonstelling, hij creëerde ook drie unieke werken, gebruik makend van de designs van Veerle De Mets. Samen met dertien werken van kunstenaars met een beperking maken die unieke creaties het voorwerp uit van een online veiling, waarvan de opbrengst eveneens naar het goede doel gaat.

Na Izovino: de webshop

Naast een kunstevenement is Izovino natuurlijk ook een wijnproeverij. Iedereen kan er wijn proeven en aankopen. Nu is het nog makkelijker: tot eindejaar is er de nieuwe Izovino webshop waar men onder het motto ‘goede wijnen, goede prijzen, goed doel’ heerijke wijnen kan kopen en meteen mooie lokale projecten steunen.