De Andere Academie wordt Centrum Andere Kunst

Patrick Demarest

09/03/2023
vereniging

De vzw De Andere Academie herdoopte zichzelf tot vzw Centrum Andere Kunst. Op 30 maart vindt de eerste activiteit plaats van de nieuwe vereniging. Pierre Muylle houdt een lezing over Art Brut als opstap naar een bredere kunststroming.

(V.l.n.r.: Paul Warlop, Jan De Coster, Gil Verkeyn, Geert Decleir, Gino Vandenbussche en Dorien Doubbel. Fernand Laforce en Bart Devlieger ontbreken op de foto)

Voorzitter Geert Decleir: "De vzw De Andere Academie heeft in Torhout jarenlang en op vrijwillige basis opleiding verzorgd voor mensen met een beperking en dit zowel in tekenen en schilderen als in boetseren. In 2017 zijn we erin geslaagd om deze cursussen te laten opnemen in het Deeltijds Kunstonderwijs. Op die manier werd al dat werk voor de toekomst verankerd."
 
"Meteen drong zich de vraag op hoe het verder moest met de vzw. Na een periode van praktische ondersteuning van DKO Torhout en de Covid-perikelen zijn we tot een nieuwe invulling gekomen. Vanaf nu zijn we vzw Centrum Andere Kunst. Het is de bedoeling om een kenniscentrum te worden voor wat doorgaans ‘Art Brut’ genoemd wordt. We willen zo veel mogelijk initiatieven verzamelen die te maken hebben met de artistieke vorming en kunstzinnige uitingen van mensen met een beperking in de brede zin van het woord. Wij zijn ervan overtuigd dat zij op dat vlak veel mogelijkheden hebben en ons zeker iets te bieden hebben."

www.centrumanderekunst.be
 
"Een belangrijk instrument daarbij is onze nieuwe website www.centrumanderekunst.be. Daar willen we zo veel mogelijk initiatieven inventariseren en beschikbaar maken voor een geïnteresseerd publiek. Ga daar zeker een kijkje nemen. Als u aanvullingen of verbeteringen wenst aan te brengen, dan stellen wij het op prijs dat u die laat weten via info@centrumanderekunst.be of met het contactformulier op de website. Het is de bedoeling dat de website een voortdurend ‘work in progress’ is en zo goed mogelijk de actuele toestand opvolgt."

Activiteiten
 
"Wij willen voortaan ook nu en dan een activiteit en of vorming organiseren die ten goede komt aan mensen die in de sector actief zijn. Houd donderdagavond 30 maart vrij voor onze eerste vormende activiteit: Pierre Muylle houdt een lezing over Art Brut als opstap naar een bredere kunststroming."