De 'caravan' van Tordale geselecteerd voor De Warmste Week

Patrick Demarest

26/10/2023
Actua

287 projecten werden geselecteerd door De Warmste Week, die dit jaar het thema ‘opgroeien zonder zorgen’ koos. De Warmste Week zamelt dit jaar geld in met als doel kinderen en jongeren een veilige plek te bezorgen. De 'caravan' van Tordale is een van de projecten die geselecteerd werden.

Yordi en Keano hopen dat ze binnenkort kunnen chillen in een heuse chill-caravan. ‘Opgroeien zonder zorgen’ is duidelijk geen loos begrip in Tordale.


Het centrale thema van deze editie - nog eens gesplitst in vier domeinen: thuis, onderwijs, vrijetijd en online - werd vlak voor de zomer al bekendgemaakt. Wie een idee had voor een project, kon dat indienen bij het DWW-fonds van de Koning Boudewijnstichting. Eind augustus 2023 waren alle voorstellen binnen, daarvan zijn er nu 287 geselecteerd.

Tordale koos als project ‘De Caravan - Een plek voor en door jongeren’.

Chris Dumoulin: "In Tordale ondersteunen we jongeren en jongvolwassenen die opgroeien in kwetsbare situaties. We bieden onder andere residentiële ondersteuning aan voor jongeren met psychische kwetsbaarheid, gedrags- en emotionele problematiek en/of autisme en jongeren die opgroeien in verontrustende opvoedingssituaties die (tijdelijk) niet of slechts gedeeltelijk thuis kunnen wonen. Samenleven in een leefgroep is niet evident. De jongeren hebben veel nood aan buitenruimte waar ze elkaar kunnen ontmoeten, zichzelf zijn en tot rust komen. Samen met de jongeren kunnen we ‘De Caravan’ pimpen naar hun wensen/noden en maken er zo een knusse plek van."

Slotweek in Brugge

De Warmste Week bruist van energie met de vier geweldige ambassadeurs die vol enthousiasme hun inzamelacties zijn begonnen. Eva De Roo, de sprankelende stem van Studio Brussel, trapte het feest af met een kerstmarkt op ’t Zand in Brugge op donderdag 28 september 2023. ’t Zand is ook de plaats waar de slotweek zal plaatsvinden.
Danira Boukhriss Terkessidis en andere stralende VRT1-persoonlijkheden staan klaar om je te helpen indien je van plan bent een quiz te organiseren. Sarah Mouhamou, de ongekroonde koningin van Ketnet, kent alle geheimen van het bakkersambacht en staat te popelen om je te laten zien hoe je overheerlijke zandkoekjes en pannenkoeken kunt bereiden voor De Warmste Koekenbak. Sander Gillis, de gekende stem van MNM, heeft een speciale traktatie voor degenen die als eersten in actie komen. Hij zal ze belonen met een radiospotje dat nationaal wordt uitgezonden. Gratis reclame voor je actie dus! Iedereen kan een actie registreren bij De Warmste Week om samen een verschil te maken in het leven van kinderen en jongeren en hen zo te helpen opgroeien zonder zorgen.

“Een echte chill-caravan”

Natuurlijk polsten we even bij de jongeren die in Tordale verblijven wat ze vinden van ‘De Warmste Week’ en de selectie van hun project. We hadden een babbel met de enthousiaste Keano en Yordi. “We vinden het reuzefijn dat we de selectie haalden” steekt Keano van wal. “Ik ken De Warmste Week vanop TV, ik zag reeds veel optredens van goeie artiesten tijdens De Warmste Week op TV”. “Zelf las ik al artikels in de krant over De Warmste Week en luister ik nog meer naar de radio tijdens De Warmste Week” vult Yordi aan. Keano hoopt alvast dat zijn favoriete zanger Metejoor zal optreden tijdens de uitzendingen van De Warmste Week. “We deden in het verleden reeds acties voor De Warmste Week. Zo hebben we de gekende vlammetjes nog ingekleurd tijdens activiteiten binnen onze leefgroep” gaat Yordi verder, die in zijn vrije tijd zelf strips tekent en de verhaallijnen bedenkt.


Op de vraag naar wat ze in ‘De Caravan’ allemaal willen doen, hoeven de twee niet lang na te denken. Keano wil graag een radio en een TV in de caravan en uiteraard een aantal cd’s van Metejoor. De voorkeur van Yordi ligt vooral bij goedzittende zetels om te relaxen en nadenken over zijn volgende strips. “We willen de caravan ook zelf helpen versieren, met slingers, lichtjes … ze een leuke aankleding geven. We willen er een echte ‘chill-caravan’ van maken waar iedereen haar of zijn rust kan vinden. “Nu gaan we als de vliegende bliksem onze begeleiding vragen om acties op poten te zetten om geld in het laatje te brengen voor De Warmste Week. We denken dat we alvast moeten starten met een wafelverkoop” besluiten Keano en Yordi, die zich heel erg betrokken voelen en een aanstekelijk enthousiasme uitstralen.

“Een veilige, warme plek”

We staken ook ons licht op bij Pieter Vanhauwere, agogisch directeur bij Tordale. “We zijn blij met de selectie van ons project ‘de caravan’ voor de jongeren van de Bielzen” deelt Pieter ons mee. “We zijn met onze teams van sterke begeleiders en ondersteunende medewerkers steeds op zoek naar hoe we de kwaliteit van leven van de jongeren kunnen verhogen. Deze jongeren groeien op in soms heel moeilijke situaties, bijvoorbeeld door psychische kwetsbaarheid van de jongere of van zijn netwerk, door gedragsproblemen of autisme of door een onveilige thuissituatie. Het is onze opdracht als MFC (multifunctioneel centrum) om hen een veilige, warme plek te bieden. We doen dit zoveel mogelijk SAMEN met de jongeren en hun netwerk. We zijn daarom blij dat we ‘de caravan’ SAMEN met de jongeren vorm kunnen geven zodat het hun ‘eigen plek’ wordt. De caravan past in onze toekomstplannen met het MFC waarbij we veel aandacht hebben voor de omgeving, het buiten zijn en groene rustplekken. We zijn benieuwd naar het resultaat!” besluit Pieter nieuwsgierig.