De covid-maatregelen op Land of Love

Patrick Demarest

17/08/2021
muziek

Land of Love is druk bezig met de opbouw van het festivalterrein. Op 28 augustus worden 5000 bezoekers verwacht. Maar er zijn uiteraard nog enkele corona-vereisten. 

Een ticket hebben, is natuurlijk noodzakelijk maar daarnaast legt de overheid ook nog een reeks maatregelen op die verplicht moeten worden nageleefd.

Om het terrein te betreden, zal je moeten bewijzen dat je in het bezit bent van:

  • Ofwel een bewijs dat je langer dan twee weken volledig gevaccineerd bent op zaterdag 28 augustus. Je tweede vaccin mag dus ten laatste op zaterdag 14 augustus toegediend zijn.
  • Ofwel een bewijs van een negatieve PCR-test die niet langer dan 48 uren geleden is afgelegd op het moment dat je het festival betreedt.
  • Ofwel een bewijs van een negatieve snelle antigeentest, die niet langer dan 24 uur geleden is afgelegd op het moment dat je het festival betreedt. Deze test moet afgenomen zijn door een erkend medisch persoon (dokter, apotheker) die toegang heeft tot het centrale systeem waarin de covid-19 certificaten bewaard worden.
  • Ofwel een bewijs dat je in de afgelopen 6 maanden herstellende bent van een Covid-19 infectie.

Welk bewijs je ook in je bezit hebt, dit moet aangetoond worden door een origineel certificaat. Dit kan ofwel - en dat raden wij ten zeerste aan - door de CovidSafeBE-app die je terugvindt op https://www.covidsafe.be/, ofwel door de originele attesten op te vragen via https://www.mijngezondheid.belgie.be .

Opgelet: ieder persoon die de vaccinatie niet geweigerd heeft en nog niet volledig gevaccineerd is, heeft recht op 2 gratis PCR testen. Ook deze informatie en hoe je die moet aanvragen, vind je op de site van Mijn gezondheid terug.

Kan je geen PCR-test aanvragen, of ben je nog niet volledig gevaccineerd, of ben je niet herstellende van covid-19, dan dien je een snelle antigeentest te doen bij je dokter of apotheker, ten vroegste 24 uur voordat je naar het festival komt.  Let op: een zelftest is NIET geldig, de test moet geregistreerd worden in de centrale databank zodat Land of Love dit kan verifiëren.

De CovidSafeBE-app werkt het gemakkelijkst via de itsme-app. Heb je nog geen itsme-account, dan kun je deze aanmaken op https://www.itsme.be/get-started . Hiervoor heb je al zeker je identiteitskaart, je pincode en een eid-lezer nodig. Lukt het niet om de itsme-app te installeren (dit kan bvb omdat je nog geen 18 jaar bent, dan kan je geen itsme-account aanmaken), dan zal je je moeten aanmelden via myhealth (Mijn gezondheid). Ook hier zal je echter je identiteitskaart, pincode en eid-lezer nodig hebben. Ook indien je de certificaten apart wil opvragen zonder de CovidSafeBE-app te installeren, zal je deze laatste procedure moeten doorlopen.

Land of Love: "Lukt het niet? Vraag dan hulp aan iemand die je kent die alles al geïnstalleerd heeft. Mocht je er dan nog niet uit komen, aarzel dan niet een mailtje terug te sturen. Wij zullen jullie proberen helpen waar het kan, maar onthoud dat het van levensbelang is dat je de nodige certificaten bij je hebt als je naar het festival komt. Je zult ook je identiteitskaart nodig hebben, wij moeten eveneens verifiëren dat de naam op het certificaat klopt."

"Alle kosten voor eventuele PCR- of snelle antigeentesten zijn integraal voor de bezoeker en kunnen geenszins verhaald worden op de organisatie. Er zullen géén PCR- of snelle anigeentesten op het terrein mogelijk zijn."

"Tenslotte nog een tip: als je de CovidSafeBE-app geïnstalleerd hebt, of je bent in het bezit van het nodige certificaat, dan kun je zelf al testen of deze geldig is. Hiervoor dien je de CovidScanBE-app (https://covidscan.be/nl/) te downloaden op een ander toestel dan waar je de CovidSafeBE-app geïnstalleerd hebt. Met deze app kun je dan de gegenereerde QR-code scannen die de CovidSafeBE-app toont. Kies 'Evenement (Covid Safe Ticket)' en scan de QR-code. Krijg je een groen scherm? Proficiat, je kan zonder problemen binnen. Krijg je een rood scherm, dan helaas niet. Check in ieder geval of je wel het juiste certificaat scant (in het geval van de vaccinatie moet dat het tweede certificaat zijn), of je wel reeds twee weken gevaccineerd bent, of je wel alle certificaten gedownload hebt (De knop 'Controleer op nieuwe certificaten' onderaan de app), … Op deze manier ben je zeker dat het zal werken aan de ingang."

"Wanneer een bezoeker de juiste certificaten niet kan voorleggen en dus geen groen scherm krijgt via de CovidScanBE-app, of wanneer de bezoeker weigert hieraan mee te werken, zal de toegang ontzegd worden en geeft dit geen recht op enige compensatie of terugbetaling van het ticket. Het is de verantwoordelijkheid van de bezoeker om de nodige certificaten te kunnen voorleggen."

"Hou ook rekening met volgende bijkomende maatregelen:

  • De bars en eetstanden sluiten, wegens het horecaprotocol, om 1 uur 's nachts. Bonnenverkoop eindigt om 00.30 uur.
  • In = in en out = out. Dit om de stroom aan de ingang zoveel mogelijk te ontlasten. Binnen het terrein zijn lockers beschikbaar.
  • Vooraleer je aan de covidscan-ingang komt, zijn de algemene regels van toepassing: een afstand van 1,5 meter houden van elkaar en mondmaskers dragen wanneer dit niet kan. Eens voorbij de covidscan-ingang vervallen deze regels en ben je vrij om te feesten.

Elke bezoeker wordt geacht volledig op de hoogte te zijn van deze maatregelen, evenals van eventuele wijzigingen die tussen nu de aanvang van het festival kunnen aangebracht worden, als deze nodig geacht worden door de overheid. Lees dus regelmatig alles na op onze social media en onze website, www.landoflove.be .

Uiteraard hopen wij ook dat dit alles eenmalig is. Als iedereen vlot meewerkt en het nodige doet, dan stopt het lastige deel ook aan de ingang. Eens daar voorbij, wacht weer een festival zoals je dat van ons gewend bent: een volledige onderdompeling in een wereld zonder social distancing, zonder mondmaskers, en met de vrijheid van zingen, dansen en gelukkig zijn. Laat ons daar ook 100% voor gaan."