De Nacht van Vlaanderen op 14 februari op Een om 16.45 uur

Patrick Demarest

13/02/2021
sport

Wie morgen, 14 februari, eens nostalgisch wil terugblikken op de Nacht van Vlaanderen, kan dat door naar de documentaire van Ruben Van Gucht te kijken over Jean-Paul Praet. Hij blikt daarin terug op de fabuleuze tijd die Jean-Paul liep over de 100 kilometer in 1986. 


Ruben Van Gucht: "Morgen! 16u45 op @eenbe | @sporza.be, het unieke en nooit op TV vertelde verhaal van onze beste 100km-loper aller tijden, een levende legende van de lange afstand: Jean-Paul Praet, 65 jaar jong, uit Denderleeuw."
"Auteur van een fabuleuze 6u03’51” in 1986 tijdens De Nacht van Vlaanderen. Een tijd die vandaag nog steeds het wereldrecord zou zijn. Wat er die nacht precies gebeurd is en hoe het met Jean-Paul gaat ziet u morgen in de docufilm ‘De Nacht van Vlaanderen’, mijn eerste langspeeldocu waarbij ik het voorbije anderhalf jaar met heel veel passie en toewijding de rol van regisseur en scenarist op mij heb genomen. Veel kijkplezier!"

Jean-Paul Praet: "mijn mooiste prijs"

"Na een van mijn overwinningen in de Nacht van Vlaanderen kreeg ik van een Torhouts kunstenaar onderstaand schilderij cadeau. Je kan er mij en mijn loopstijl perfect in herkennen, vind ik. De kunstenaar Raphael Tanghe, 80 intussen en nog steeds actief, legde mij toen ook uit wat hij met de cijfers en zo bedoelde: alles bij mij was perfect uitgebalanceerd en van een wiskundige precisie. Als dat zo was, dan was dat toch allemaal onbewust."
Nu is het alleszins veel minder geworden: mijn loopstijl is minder mooi en wat hoekiger geworden, het is allemaal wat meer werken geworden. Mijn wiskundige formules kloppen niet meer, denk ik, zeker de eerste honderden meters van een training niet. Nog een geluk dat het niet op alle gebieden, zoveel minder geworden is. Daar is ook de snelheid niet zo belangrijk, wel integendeel."
"Alle gekheid op een stokje: ik vind dat schilderij de mooiste prijs die ik ooit gehad heb. Het hangt bij mij thuis op een ereplaats en ik kijk er geregeld nog eens naar. Meer dan 30 jaar later geeft me dat nog steeds telkens een goed gevoel. Dank je wel, Raphael Tanghe."