"De wil om te musiceren overwint alles!"

Patrick Demarest

25/02/2021
Cultuur

Dajo Huylebroeck (33) uit Torhout, goederentreinbestuurder bij de privé operator Lineas, bastubaspeler in het Houtlands Harmonieorkest en gehuwd met An Canniere, wordt de nieuwe voorzitter van het Houtlands Harmonieorkest. Zijn vrouw An is overigens secretaris. Men weet dus waarover gesproken ten huize Huylebroeck-Canniere...

(Dajo en An: muziek is nooit ver weg...)

Schets eens je loopbaan binnen het harmonieorkest?

Dajo: "Ik speelde sinds 2009 al af en toe eens mee ter versterking in het Houtlands Harmonieorkest maar vanaf 2012 besloot ik om er vaste muzikant te worden. Ik kwam terecht in een warm nest, mede geholpen door het feit dat mijn echtgenote er ook al jaren klarinet speelde. Al snel werd ik verantwoordelijk voor het partiturenbeheer, een functie die ik tot op vandaag nog steeds vervul. Sinds begin 2019 nam ik er als kersvers bestuurslid ook de taak van penningmeester op mij."

En plots ben je voorzitter...

Dajo: "Toen voorzitter Luc Vanderper medio 2020 te kennen gaf de voorzittershamer te willen doorgeven, zochten we tevergeefs naar een geschikte opvolger. Het is niet eenvoudig om iemand te overtuigen deze veelomvattende taak als vrijwilliger op zich te nemen, daar het een goeie planning privé-werk met zich mee dient te brengen. Anno 2021 is dit allesbehalve evident. De vereniging telt bovendien maar liefst 3 orkesten - naast het Houtlands Harmonieorkest zijn er ook het Houtlands Jeugdensemble en de Houtlandse Benjamins- en als voorzitter dien je je maximaal te engageren om deze orkesten ten volle te ondersteunen. Na lang wikken en wegen, besloot ik om de uitdaging aan te gaan. Veel beslissingen neem ik op mijn gevoel, maar ook onder het motto ‘wie niet waagt...’. De goesting nam de laatste maanden alleen maar toe, het gevoel zat goed en na de unanieme verkiezing binnen het bestuursorgaan, was mijn lot bezegeld."

Wil je nieuwe klemtonen leggen?

Dajo: "De laatste 20 jaar heeft de vereniging een grote evolutie doorgemaakt en daar heeft voorzitter Luc een grote verdienste aan. Onder zijn bewind werden de twee jeugdorkesten opgericht, telkens uit noodzaak om de kloof tussen het steeds in niveau stijgende harmonieorkest en de opkomende jeugd beheersbaar te houden. Ook de goeie samenwerking met de kunstacademie van Torhout heeft er mede voor gezorgd dat we nu op hoog niveau kunnen musiceren. Er werden bij tal van (buitenlandse) wedstrijden klinkende resultaten behaald en ook de groepssfeer en kameraadschap werden niet verwaarloosd. Graag wil ik, als nieuwe voorzitter, in eerste instantie de continuïteit bewaren. Iets dat goed is, moet je niet per se willen veranderen. Bovendien wacht ons een hele opdracht om de vereniging terug op gang te trekken in het post-corona tijdperk. Een goeie band met onze drie topdirigenten is van priomordiaal belang om een langetermijnvisie te ontwikkelen. Zo willen we vandaag al weten waar we binnen vijf jaar zullen staan. Samen met een gedreven, fel verjongd bestuur hebben we alvast de fundamenten gelegd voor een mooie toekomst voor de Jongelingskring Torhout."

Je hebt het woord al even in de mond genomen: corona. Welke invloed heeft corona op het Koninklijk Houtlands harmonieorkest? 

Dajo: "Corona heeft uiteraard een grote impact op de vereniging. Maandenlang liggen we al stil, op de allerjongste Benjamins na, die momenteel met maximaal tien -13 jarigen samen mogen blijven repeteren. We hadden met de drie orkesten heel wat projecten en optredens gepland maar zagen die één voor één gecanceld. Een grote bron aan inkomsten ging hieraan verloren. Die inkomsten zijn dan weer broodnodig om de dagelijkse werking van de vereniging te kunnen garanderen, maar gelukkig konden we rekenen op het lokaal bestuur Torhout die de Torhoutse verenigingen financieel en logistiek ter hulp schoot. Deze onmisbare hulp zorgt dat de verenigingen ook na corona kunnen blijven bestaan. Het is niet eenvoudig om de moed er in te houden, maar we blijven positief. Ik merk veel gedrevenheid en volharding rondom mij. Af en toe krijg ik wel eens een berichtje van een muzikant(e) waaruit vooral de grote goesting blijkt om eindelijk terug aanwezig te mogen zijn op de wekelijkse repetities."

Hoe hou je het geheel samen in dergelijke tijden?

Dajo: "Het jeugdbestuur organiseert regelmatig digitale activiteiten om de band tussen jeugdleden onderling te versterken. Ik hoor daar veel lovende commentaren rond. Voor het Houtlands Harmonieorkest ligt de zaak iets moeilijker. Tijdens de eerste coronagolf lieten we de muzikanten elk hun partituur van een muziekstuk digitaal inspelen. Al deze filmpjes werden dan vakkundig gemonteerd en het resultaat mocht er absoluut zijn. Tijdens de twee golf is het wat stiller, maar dat neemt niet weg dat we allemaal uitkijken naar het moment dat we terug fysiek mogen samenkomen. Hoe meer mensen nu gevaccineerd worden, des te beter de situatie zal worden komende weken en maanden. Iedereen snakt stilaan naar betere tijden.

Wat kan je plannen en zijn er al vooropgestelde optredens of stages?

Dajo: "Plannen op langere termijn zitten wel degelijk in de pijplijn maar de klemtoon zal nu eerst en vooral liggen op een veilige heropstart van de activiteiten. Laten we hopen dat de cijfers dit binnenkort toelaten en dat we vanuit de overheid groen licht krijgen. De draaiboeken werden tijdens de eerste golf al uitgewerkt en de voorbije zomerperiode toonde aan dat we op een erg veilige manier onze repetitiemomenten konden organiseren. Daarbij ook een pluim naar alle muzikanten die plichtsbewust en zonder morren al de genomen coronamaatregelen consequent opvolgden. Je ziet: de wil om te kunnen en te mogen musiceren overwint alles!"

"Met de jongelingskring Torhout beginnen we nu aan een nieuw tijdperk. Hopelijk doen we het de komende 20 jaar even goed zodat Luc met voldoening achterovergeleund kan blijven genieten van de vele optredens van zíjn vereniging."