Dementie en nu...?

Patrick Demarest

02/09/2024
Actua

Van zaterdag 31 augustus tot en met zaterdag 27 september kan je in het Vrijetijdshuis een tentoonstelling bezoeken rond dementie. Op 19 september is er een theatervoorstelling in cultuurcentrum de Brouckere. Hiermee zet Torhout alle vormen van dementie in de kijker tijdens de wereldmaand Dementie.

Het woonzorgcentrum Sint-Augustinus en het Vrijetijdshuis slaan de handen in elkaar om dementie in de kijker te zetten. Wie interesse heeft, kan de tentoonstelling gratis bezoeken van maandag tot en met vrijdag tussen 10 en 12 uur en van 13.30 tot 16 uur. Of op zaterdag tussen 10 en 14 uur. De toegang is gratis.

Wat mag je verwachten?

Het wordt een veelzijdige tentoonstelling met heel wat beeldmateriaal, poëzie, postkaarten, stripverhalen, cartoons, brochures, folders, … Je wordt ondergedompeld in het thema en leert hoe je kan omgaan met dementie. Bezoekers kunnen zich lid maken van de Alzheimerliga en ook voor scholen kan een klasbezoek een meerwaarde geven. Scan de QR-code bij de posters en beluister het verhaal van de persoon op het beeld.

Met deze tentoonstelling wil men vooral sensibiliseren en de bezoekers informeren over dit thema. Het is belangrijk om de beeldvorming over dementie bij te schaven zodat onze samenleving dementievriendelijker wordt.

Bekijk het filmpje van het contactkoor

Drie keer per maand organiseert het woonzorgcentrum Sint-Augustinus een contactkoor voor mensen met dementie. Vanuit muziek kunnen herinneringen en mooie momenten herbeleefd worden. De bedoeling is om contact te maken met zichzelf en de anderen. Dit gebeurt altijd met livemuziek. Soms is er ook een lachoefening. Speciaal voor de tentoonstelling werd dit in beeld gebracht. Bekijk het filmpje en laat je even onderdompelen in een sessie.

Referentiepersoon Dementie aanwezig

Op verschillende tijdstippen is Anneke Verhelst, de referentiepersoon Dementie van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus, aanwezig om extra toelichting te geven en jouw vragen rond dementie te beantwoorden. Anneke is er op woensdagen 4, 11 en 25 september en op zaterdag 21 september, tevens de werelddag Dementie.

Theatervoorstelling 'De Mens in Dementie'

In cultuurcentrum de Brouckere vindt op 19 september de theatervoorstelling 'de Mens in dementie' plaats. Deze is toegankelijk voor een breed publiek. De voorstelling werpt een unieke blik op het thema ‘dementie’. Vanuit verrassende invalshoeken worden op een begeesterende wijze ervaringen, opinies en gevoelens verweven met subtiele, live pianocomposities. Het geheel resulteert in een hartverwarmend verhaal dat probeert te raken, telkens op een andere plek.

  • 19 september om 19.30 uur
  • Locatie: cultuurcentrum de Brouckere
  • Kostprijs: 2 euro
  • Tickets: ccdebrouckere.be of aan de balie van het cultuurcentrum

Familiegroep dementie

De familiegroep dementie komt opnieuw samen op dinsdag 10 september tussen 14 en 16 uur in woonzorgcentrum Sint-Augustinus. Alle mantelzorgers van personen met dementie zijn hier welkom. Thema deze keer is 'gevoelens van de mantelzorger'. Schrijf je in via onthaal.woonzorgcentrum@torhout.be. Deelnemen is gratis.

 

ECCE HOMO

(Een gedicht van stadsdichter Marc Coulier)


Daar zit ze

achter glas

zon op de huid

breekbaar perkament.

De stad waait aan                        

auto's, kinderen,

een vlag op de rotonde.

Een wemeling passeert      

gedachteloos.

Een bloem in een vaas

morgen verwelkt

lacht geurend toe.

Een vis in een bokaal

zweeft voorbij.

Een wandklok tikt: 

rust roest

rust roest.    

Broze vingers op de schoot wriemelen.

Stof ritselt.

Verdwaalde blik

geen klik.

Een radio speelt zacht

even weten

glimlachen

wiegen

verloren woorden.              

Ze neuriet mee

daar bij die molen.


Een onverwachte streling ontwaakt. 

Ze laat zich voeren.               

Alles verdampt                                                                                   

valt in de plooien van de tijd.

Geen straks.

Geen ooit.

Zijn.


De klok tikt voort.