Ding mee naar de cultuur- en erfgoedprijs!

Patrick Demarest

12/10/2016
cultuur/onderwijs

Vrijdag 16 december om 20 uur worden de Cultuurprijs en de Erfgoedprijs in het CC de Brouckere uitgereikt. De Cultuurraad en de  Stad wil terug de meest beklijvende, boeiende, interessante, artistieke, vrijwillige, gemeenschapsvormende activiteit, vereniging, persoon, loopbaan… en erfgoedpand in de spotlights zetten. Daarnaast wordt ook de meest impressionante inspanning voor het Torhouts erfgoed verkozen. Iedereen is  alvast uitgenodigd naar de feestelijke bekendmaking op de speciale avond met het volledige cultuurwerkveld op vrijdag 16 december om 20 uur in de Theaterzaal van het CC de Brouckere.

img_4098

Gratis tickets voor de uitreikingsavond vrijdag 16 december via Cc de Brouckere Torhout.
Tickets kunnen vanaf nu gereserveerd worden. Tickets kunnen online gereserveerd worden via www.ccdebrouckere.be en elke werkdag  aan de balie (tussen 13.30-17.30 uur)

 Cultuurprijzen 

1)  aan een socio-culturele vereniging
2) aan een verdienstelijk persoon op het vlak van het Torhoutse culturele leven. Deze persoon is een cultureel ambassadeur die andere mensen warm kan maken voor CULTUUR@Torhout.
3) Een ‘lifetime-award’ – een carrièreprijs voor een vrijwilliger. Deze Torhoutse Cultuur-persoonlijkheid heeft een rol van betekenis gespeeld voor het Cultureel Leven!
 Reglement

1. De bekroonde vereniging moet lid zijn van de Algemene Vergadering van Cultuurraad Torhout en werkzaam zijn op het grondgebied van Torhout.
Zij worden gekroond voor hun prestatie de afgelopen twee jaar. De bekroonde persoon moet zich verdienstelijk maken voor het cultuurleven in Torhout. De laureaat is een ‘bezieler’ op cultureel vlak. Door zijn engagement kan hij mensen  meer cultuur laten beleven, meer goesting geven in cultuur, cultuur promoten en uitdragen. Dit is niet noodzakelijk een ‘trekker’ maar kan ook een ‘ondersteuner’ zijn.
De Torhoutenaar die in aanmerking komt voor cultureel ambassadeur is een trekker, een bezieler, iemand die een voorbeeld stelt aan anderen op vlak van cultuur. Zijn engagement is breder dan binnen de eigen vereniging. Het is een persoonlijkheid die cultuur een uitstraling geeft.

2. De prijs kan slechts éénmaal in de zes (6) jaar aan dezelfde vereniging of persoon toegekend worden.

3. Alle leden van de Algemene Vergadering van de Cultuurraad kunnen een vereniging of/en persoon voordragen aan Bestuur Cultuurraad voor 23 oktober van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt.

De voordracht gebeurt door middel van een gemotiveerd verslag. Een vereniging/lid van de Algemene Vergadering kan maar 1 vereniging en 1 cultureel ambassadeur en 1 cultuurpersoonlijkheid voordragen. Het bestuur CR kan aanvullende nominaties verrichten, gebaseerd op de culturele verrichtingen in de voorbije periode en dit duidelijk gemotiveerd.

4. De jury bestaat uit de leden van Bestuur CR.

De schepen van Cultuur kan de verkiezingsvergadering bijwonen zonder stemrecht. Er worden twee personen per deelraad uit de Algemene Vergadering geloot om deel uit te maken van de jury.
Daarna worden de laureaten gestemd door middel van een geheime stemming onder de aanwezige juryleden.
Er worden ook externe juryleden uitgenodigd.

5. Stemprocedure: de juryleden verdelen hun punten als volgt: vb. indien er 5 kandidaten zijn, worden door iedere jurylid per vereniging respectievelijk 5, 4, 3, 2, 1 punt(en) toegekend. Indien er 3 verenigingen zijn, wordt door iedere jurylid per vereniging 3, 2, 1 punt(en) toegekend.

De juryleden zijn VERPLICHT alle bruikbare punten in volgorde van hun voorkeur toe te kennen. Bij gelijkheid van stemmen worden het aantal eerste plaatsen, daarna het aantal tweede plaatsen enz. meegerekend. Bij gelijkheid van stemmen hebben de stemmen van de externe jury de doorslag.

De kandidaturen voor de Cultuurprijs met gemotiveerd verslag en foto moeten uiterlijk op woensdag 26 oktober 2016 binnen zijn op Dienst Vrijetijd, Stadskantoor, Aartrijkestraat 11; 8820 Torhout of via vrijetijd@torhout.be.

Deelname Erfgoedprijs

1) Het stadsbestuur en de Cultuurraad van Torhout schrijven een tweejaarlijkse Prijs voor Cultureel Erfgoed uit. De laureaat ontvangt een prijs in natura. Deze prijs is niet deelbaar.
2. Thema
De stedelijke prijs voor cultureel erfgoed wordt toegekend aan een persoon, een vereniging of een instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappelijke integratie van het lokale Torhoutse cultureel erfgoed door ontsluiting, onderhoud (geheel of gedeeltelijk) en/of herbestemming.
3. Deelname
Eenzelfde project kan geen tweede maal bekroond worden. Eenzelfde kandidaat kan pas na vier jaar opnieuw in aanmerking komen. Personeelsleden van de stad kunnen in aanmerking komen. Musea komen hiervoor niet in aanmerking.
4. Inzending
Het openstellen van de Erfgoedprijs zal gebeuren via www.torhout.be en via de reguliere lokale pers na het vastleggen van de timing door de Stad Torhout op advies van de Erfgoedraad. Kandidaten moeten een dossier indienen, waarin zij hun inzending voorstellen. Ze kunnen ook voorgedragen worden door derden. Kandidaturen bevatten:
- Naam en adres van de kandidaat.
- In geval van een vereniging of een instelling – de naam en het adres van een contactpersoon.
- Uitgebreide motivering die aangeeft op welke wijze deze kandidatuur heeft bijgedragen tot de maatschappelijke integratie van het cultureel erfgoed in Torhout.
- 5 foto’s die een duidelijk beeld schetsen.
Elke persoon mag meerdere dossiers inzenden.

Het dossier van een kandidaat kan als volgt ingediend worden: Bij voorkeur rechtstreeks en tegen overhandiging van een ontvangstbewijs in bij Dienst Vrije Tijd, Stadskantoor, Aartrijkestraat 11 b, 8820 Torhout  De inzendingen die per post worden toegestuurd, gebeuren aangetekend. De poststempel van de datum van inzending is daarbij bepalend.  Geen enkel stuk, aangeboden of verzonden na het verstrijken van de toegestane datum zal nog worden aanvaard voor geldige deelname.
5. Jurering
De uiterste datum van jurering wordt vastgelegd maximaal 1 maand na het indienen van de dossiers.
De jury is de Erfgoedraad.
6. Stemprocedure
De juryleden verdelen hun punten als volgt: vb. indien er 5 kandidaten zijn, worden door ieder jurylid per kandidatuur respectievelijk 5, 4, 3, 2, 1 punt(en) toegekend. Indien er 3 kandidaturen zijn, wordt door iedere jurylid per vereniging 3, 2, 1 punt(en) toegekend. De juryleden zijn VERPLICHT alle bruikbare punten in volgorde van hun voorkeur toe te kennen. Bij gelijkheid van stemmen worden het aantal eerste plaatsen, daarna het aantal tweede plaatsen enz. meegerekend.  Indien dan nog een gelijkheid van stemmen is, wordt herstemd onder de ex aequos. Bij een even aantal juryleden krijgt de voorzitter (of bij afwezigheid het oudste aanwezige lid) 2 stembriefjes.
Info
De kandidaturen voor de Erfgoedprijs met gemotiveerd verslag en foto’s moeten uiterlijk op woensdag 26 oktober 2016 binnen zijn op
Dienst Vrijetijd, Stadskantoor
Aartrijkestraat 11 - 8820 Torhout
vrijetijd@torhout.be