Doe mee aan de frietquiz!

Patrick Demarest

29/11/2020
Actua

Van 30 november tot en met 6 december is er de Week van de Friet en daarna zitten de feestdagen er aan te komen. Aanleiding genoeg dus om een frietje of kroketje te bakken (het moet ook niet altijd 100% gezond zijn). Weet jij wat je moet doen met je frituurolie? Doe dan mee aan de frietquiz van MIROM.


Frituurolie of -vet moet je- om gezondheidsredenen - na maximaal 10 beurten vervangen. En vergeet vooral ook niet om je frituurolie nadien binnen te brengen in een officieel inzamelingspunt.

Je kan gebruikte frituurolie of frituurvet altijd gratis kwijt op je recyclagepark (groene groep). Daarnaast zijn er in sommige supermarkten ook 'Olioboxen' waar je ermee terecht kan.

Waarom moet je frituurolie binnenbrengen?

  • Voor het milieu en je afvoer: als je gebruikte frituurvetten en -oliën weggiet via de riolering, de gootsteen of het toilet kunnen ze je afvoer verstoppen, het oppervlakte- en grondwater vervuilen of problemen veroorzaken in de waterzuivering. Met alle kosten van dien voor jezelf en de maatschappij.
  • Voor de ophalers: steek nooit frituurolie in de restafvalzak. Bij de ophaling kan deze openspatten en de ophalers in gevaar brengen.
  • Voor de recyclage: zo'n 98% van de ingezamelde oliën en vetten wordt gerecycleerd tot biodiesel. Daarnaast zijn er nog tal van andere verwerkingsmogelijkheden in bijvoorbeeld pershout, plastic, industriële zepen, smeermiddelen en kaarsen.
  • Om boetes te vermijden: flessen of bidons met frituurolie achterlaten bij een glasbol of langs de openbare weg is een vorm van sluikstorten. En daar staan fikse boetes op.

Ben je helemaal mee? Doe dan hieronder mee aan onze frietvetquiz en win een van de 70 keukenschorten.

Deelnemen kan voor alle inwoners van de gemeenten van MIROM Roeselare (één deelname per adres) en nog t.e.m. zondag 6 december. Daarna worden de winnaars geloot en persoonlijk verwittigd. Enkel wie 3 juiste antwoorden heeft maakt kans, maar alle antwoorden op de quiz vind je in de tekst hierbovenEr wordt verder niet over de uitslag gecommuniceerd. MIROM Roeselare behoudt zich het recht deelnemers uit te sluiten voor een prijs indien er vermoedens zijn van fraude of andere onregelmatigheden.