Drie tuinen reiken elkaar de hand

Patrick Demarest

07/10/2024
Actua

In het voorjaar van 2024 werd de eerste stap in de ontwikkeling van drie verbonden tuinen in het hart van Torhout gezet. Het gebouw van FOD financiën werd gesloopt en de tuin aangelegd. Begin augustus landde de brug die de verbinding slaat tussen park de Brouckere en de 's Gravenwinkeltuin letterlijk in het park. Tijd om de paden die de drie tuinen met elkaar verbinden open te stellen.

 

Het masterplan van de stadskern omvat de vernieuwing van de stadskern met daaropvolgend de ontdekking en voorstellen van herinrichting van zeven verborgen tuinen in en rond het centrum. Het marktplein wordt intussen volop gebruikt: er vinden evenementen plaats, mensen genieten op de vele terrassen, kinderen leven zich uit in de fontein. Naast deze bruisende binnenstad, zijn er zeven parken en tuinen in en rond de stadskern. Je vindt er rust en stilte.


Eén van deze openbare parken is park de Brouckere met daarnaast de tuin van site 's Gravenwinkel. Het masterplan bood de kans om via verwerving deze toen nog private tuin ook open te stellen voor publiek. Een verbinding tussen deze tuin en park de Brouckere vormt een mooie meerwaarde. De aankoop van het oude gebouw van FOD financiën creëerde de mogelijkheid om een groene, trage verbinding te realiseren tussen de Markt en de Burg via park de Brouckere en de 's Gravenwinkeltuin.


Ontwerp van de tuinen

Landschapsarchitect Yves Dehondt van Green-YD ging aan de slag om deze centrale groene longen in Torhout om te toveren tot één groot, gevarieerd park. Cruciaal in het ontwerp is een toegankelijke verbinding tussen de drie tuinen, en tussen de twee handelskernen van de Burg en de Oostendestraat. In zijn ontwerp speelt hij met de openheid van park de Brouckere en de meer beslotenheid van tuin 's Gravenwinkel.

Het ontwerp van het park aan de Aartrijkestraat focust op plaats om te ontmoeten. Je vindt er picknickbanken en zitgelegenheden. Water en groen wisselen elkaar op een speelse manier af. Wie van avontuur houdt, kan via boomstammetjes de overkant van de wadi's bereiken. Wie minder avontuurlijk is aangelegd, kan kiezen voor de stapstenen. Kinderen kunnen zich uitleven met de handpomp die de wadi aanvult met regenwater uit één van de vele regenputten. De hangmatten op het houten terras nodigen je uit om even weg te zakken of te genieten. Tuin 's Gravenwinkel heeft dan weer schaduwrijke plaatsjes om even weg te dromen bij het lezen van een boek of het kuieren door het park.

Het open park de Brouckere zit volop in de laatste uitvoeringsfase. Tegen eind 2024 moet ook daar alles afgewerkt zijn. Cultuur, ontspannen en genieten staan hierbij centraal.

Verbinding

Tussen de Aartrijkestraat en de Fraeysstraat werd met een divers aanbod van paadjes een nieuwe groene verbinding ingetekend. Deze verbinding zorgt voor de toegankelijkheid van de drie tuinen. Tussen de site 's Gravenwinkel en park de Brouckere is er een groot hoogteverschil dat letterlijk overbrugd moest worden.


Verloop van de werken

Het slechte weer in het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 zorgde ervoor dat de werken heel wat later opstartten dan voorzien. De aannemer Haezebrouck, in samenwerking met Detegro (grondwerken) en de firma Schrauwen (groenaanleg), en de firma Vandeputte zetten zich in om binnen de nieuw vooropgestelde timing de werken uit te voeren. De firma LUMET stond in voor de studie, de productie en de plaatsing van de verbindingsbrug. Het was secuur werk om de stalen brug op de juiste plaats geïnstalleerd te krijgen. De 20 meter lange brug moest tussen heel waardevolle bomen geplaatst worden en een groot hoogteverschil overbruggen.


Nu de paden mooi aansluiten op de nieuwe brug kan dit deel van het park al in gebruik worden genomen. Niet alleen de verbinding tussen de parken, maar ook de toegang tot de Villa de Brouckere en de Club de B kunnen vanaf nu via deze nieuwe, afgewerkte aanleg bereikt worden.


In de loop van oktober tot eind dit jaar zal de rest van park de Brouckere onder handen genomen worden. In het najaar gebeurt de nieuwe aanplant.


"Ondanks de vertraging van de werken door de vele regen sinds oktober 2023 zijn we blij dat we nu reeds de groene, trage, toegankelijke verbinding tussen de Burg en het centrum van onze stad kunnen openen. Deze verbinding zal een grote meerwaarde zijn voor wandelaars en fietsers. Ook het feit dat de Villa de Brouckere en Club de B opnieuw vlot toegankelijk zijn, is een groot pluspunt. We kijken volop uit naar de afwerking van tuin de Brouckere. Dan zullen we met z'n allen volop kunnen genieten van deze prachtige, nieuwe, groene oase centraal in onze stad," aldus Elsie Desmet, schepen van groen en natuur.  


bigpic
Foto 1 van 14
bigpic
Foto 2 van 14
bigpic
Foto 3 van 14
bigpic
Foto 4 van 14
bigpic
Foto 5 van 14
bigpic
Foto 6 van 14
bigpic
Foto 7 van 14
bigpic
Foto 8 van 14
bigpic
Foto 9 van 14
bigpic
Foto 10 van 14
bigpic
Foto 11 van 14
bigpic
Foto 12 van 14
bigpic
Foto 13 van 14
bigpic
Foto 14 van 14
Foto 1 van 14
Foto 2 van 14
Foto 3 van 14
Foto 4 van 14
Foto 5 van 14
Foto 6 van 14
Foto 7 van 14
Foto 8 van 14
Foto 9 van 14
Foto 10 van 14
Foto 11 van 14
Foto 12 van 14
Foto 13 van 14
Foto 14 van 14