Drukke tijden voor schoorsteenvegers

Patrick Demarest

21/09/2022
Bedrijf

Nu de herfst bijna in het land is en de temperaturen dalen, is het ook weer tijd om je huis te verwarmen. Waarmee je ook stookt, een goed onderhouden schoorsteen is een noodzaak en trouwens ook een verplichting. Hout- en pelletkachels verkopen omwille van de pan uitswingende energieprijzen, als warme broodjes. Maar wie van plan is om een hout- of pelletkachel bij te plaatsen, doet er ook goed aan om zijn schoorsteen te laten kuisen als dat allang het geval niet meer is geweest. Drukke tijden dus voor schoorsteenvegers. Wij klommen de ladder op samen met Gunnar Vandermeersch.

De uitvalbasis van Gunnar Vandermeersch is Bikschote. Sedert 2011 is hij actief als schoorsteenveger, goed voor 1500 klanten.

Wat zijn de specialiteiten van het huis?

Gunnar: “Als schoorsteenveger is dat het leveren en plaatsen van rookgasafvoeren, het leveren, plaatsen en het onderhoud van houtkachels en pelletkachels, Het leveren van pelletkorrels aan huis, schoorsteenvegen uiteraard: het reinigen van de rookkanalen en het plaatsen van anti vogelwering. Daarnaast reinigen en ontmossen we ook daken en kleuren we dakpannen. Ook zonnepanelen worden door ons gereinigd en ook hier kunnen we een vogelwering aanbrengen. Tot slot herstellen we ook daken: herplaatsen van dakpannen, vernieuwen van platte daken en herstellen van dakgoten in zink en koper.”

Welke opleiding moet je eigenlijk volgen om schoorsteenveger te worden?

Gunnar: “In België bestaat er helaas geen opleiding. Die is er wel in Nederland via ASPB, Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond, veilig en verantwoord stoken. We volgden die opleiding en zijn ook lid van die vereniging. Jaarlijks volgen we ook een week opleiding over de nieuwigheden op de markt.”
“We nemen ook deel aan de schoorsteenvegers feesten in het Italiaans dorp Santa Maria Magiorre. Daar komen professionele schoorsteenvegers samen van uit alle uithoeken van de wereld.”

Wat zijn de regels van de kunst bij het poetsen van een schoorsteen?

Gunnar: “Eerst sluit je beneden het rookkanaal af en daarna ga je het dak op. Daar heb je een duidelijk overzicht van de rookkanalen. Je beweegt dan je borstel in de schoorsteen op en neer tot hij proper is.”

“Een schoorsteen vegen duurt ongeveer een uur. Wie het in een kwartier doet, noem ik cowboys…”

Wat zijn de moeilijkheden bij het reinigen van schoorstenen?

Gunnar: “In eerste instantie moet je veilig het dak kunnen beklimmen want het gebeurt nu eenmaal vanop het dak naar beneden. Je moet ook oog hebben voor eventuele gebreken in de schoorsteen. En als de schoorsteen niet of onvoldoende ‘trekt’, moet je een oplossing voorzien.”

Je rijdt met een oude ladderwagen van de brandweer rond, hoe kwam je op dat idee?

Gunnar: “Op die manier betreed ik veilig elk dak. Er kan ook geen beschadiging zijn aan het dak of de dakpannen. We kunnen sneller werken ook. De ladderwagen wordt trouwens ook gebruikt bij het reinigen van daken en dakherstellingen. De wagen is ook een opvallende reclame voor mijn firma; het wapenschild van Handzame erop is en knipoog naar mijn geboortedorp.”

Wat is jullie werkgebied?

Gunnar: “Heel West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen tot aan de onderkant van de Leie en we zitten jaarlijks ook  dagen in de Ardennen om rookkanalen van vakantiehuizen te reinigen.”

Gunnar Vandermeersch
0492 80 07 43
schoorsteenvandermeersch@gmail.com