Waar verzamelde je jouw ervaring bij jeugdbewegingen?
Tijs: "Die ervaring begint in KSA de Wiek waar ik als 6-jarige mijn jeugdverenigingscarrière mocht lanceren. Twee jaar later maakte ik de overstap naar KSA ’s Gravenwinkel waar ik alle jeugdgroepen doorliep, leiding werd, 3 jaar hoofdleider mocht zijn van onze bende en normaalgezien deze zomer mijn engagement beëindig. Dat wordt ook tijd na 10 jaar leiding."
"Daarnaast ben ik ook betrokken in de provinciale koepel van KSA, nl. KSA Noordzeegouw waar ik samen met iemand verantwoordelijk ben voor de Jonghernieuwerswerkgemeenschap. (Jonghernieuwers zijn de 14-16 jarigen). De hoofdtaak van onze werkgemeenschap is het verzorgen van cursussen voor startende leiding die elk jaar plaatsvinden in de Paasvakantie. Daarbij komt ook dat ik een plaatsje heb in de Gouwraad. De Gouwraad is verantwoordelijk voor het pedagogisch beleid binnen KSA Noordzeegouw, gaat aan de slag met bepaalde thema’s, geeft richting aan initiatieven die georganiseerd worden…"
"En last but not least ben ik voorzitter van de stedelijke jeugdraad waar we de stad adviseren, de jeugd informeren en samenbrengen om hun mening en bezorgdheden naar buiten te brengen of om gezamenlijke activiteiten te organiseren."
Wat is de invloed van corona op de werking van jeugdverenigingen?
Tijs: "Lastige vraag… Ik denk dat corona op ongeveer elk vlak van een jeugdvereniging invloed heeft. Vergaderingen moeten digitaal verlopen wat voordelen heeft maar ook veel nadelen. (Leidings-)weekends vallen weg, wat een grote impact heeft op de samenhang van de groep, zowel bij leden als leiding. Teambuilding online of op ten minste 1,5m afstand gaat ook, maar valt in het niets te vergelijken met het echte werk."
"Financieel vallen spaghettiavonden, fuiven, kleinere evenementjes in het water. Het verlies daarvan valt niet te overzien. Dat gaat van 100 euro tot enkele duizenden die de jeugdverenigingen mislopen. Geld dat gebruikt wordt voor een kwalitatieve werking maar ook voor de aankoop van tenten, kookmateriaal, klusjes aan het lokaal. Die staan nu allemaal on-hold natuurlijk. Activiteiten en kampen worden zo goed mogelijk aangepast naar de geldende maatregelen die tot voor kort wel heel wispelturig waren…"
"En daarnaast zijn veel jonge gasten hun veilige plaats kwijt waar ze konden samenkomen met vrienden, een pintje drinken, hun hart luchten en zich een dag-avond-nacht amuseren."
"Gelukkig is de stad al over de brug gekomen met ondersteuning en luisteren zij naar wat de jeugdverenigingen verder nog wensen of nood aan hebben. Zowel voor de stad als de jeugdverenigingen is dit geen makkelijke situatie natuurlijk."
Op welk vlak ziet de jeugd meest af denk jij?
Tijs: "Ik denk dat het niet kunnen samenkomen met meer dan 4 buiten of met slechts 1 persoon binnen heel hard doorweegt. Zeker met de feestdagen in het vooruitzicht. De meeste jonge gasten kunnen heel goed overweg met sociale media, online samenkomen en spreken op die manier af met elkaar maar het échte werk wordt wel hard gemist."
"En dan denk ik ook aan studenten in Torhout, Gent, Brugge… die hun school en proffen nog praktisch niet gezien hebben en de boel maar moeten zien te regelen online."
"Aansluitend daarbij komt het gegeven dat er weinig perspectief is. We weten (of hopen) dat het ooit stopt, liever gisteren dan vandaag, maar niemand weet wanneer we weer mogen gaan feesten, op weekend gaan, familie en vrienden vastnemen, naar voorstellingen gaan op een normale manier…"
Zijn er gebieden waar nog meer steun kan worden gegeven aan jongeren door de stad?
Tijs: "Op vlak van de jeugdverenigingen denk ik dat de stad er alles aan doet om die op een goeie, verstandige manier te ondersteunen. "
"Op individueel vlak denk ik dat er nog ruimte is voor verbetering. Zoals reeds aangehaald zitten heel veel kinderen en jongeren thuis. Met gekende gevolgen. Ik denk dat we vereenzaming niet mogen onderschatten bij kinderen en adolescenten, maar denk ook aan thuissituaties die niet voor iedereen even goed zijn. Maar ik begrijp dat het voor de stad niet makkelijk is om iedereen te bereiken, om voor iedereen goed te doen. Maar zoals ik al aangaf, denk ik dat ook hier hard wordt op ingezet. Zie de aanstelling van 2 brugfiguren en het plan rond de jeugdopbouwwerker."
Twintigers zeggen soms dat ze in Torhout uitgaansgelegenheden en winkels op hun maat missen...
Tijs: "Ik kan er inkomen dat niet elke jongere hier z’n gading vindt. Maar ik ben zelf ook 26, drie vierde van mijn vrienden woont in of rond Torhout en al mijn hobby’s gaan hier door. Zelf hebben zowel ik als mijn vriendin een sterk sociaal anker in Torhout. Ik denk dat op vlak van sport en ontspanning Torhout zeker niet moet onderdoen in vergelijking met andere steden van onze grootte, integendeel. We zijn geen Roeselare of Brugge natuurlijk maar er is een grote verscheidenheid van mogelijke sporten of hobby’s. Op het vlak van uitgaan kan ik de mening van sommigen voor een stuk delen. De grote optredens, festivals of clubs gaan we niet vinden in Torhout of gaan hier toch al even niet meer door. Al hangt ook dit weer af van interesses zie maar naar de optredens van Strike vzw en Land of Love bijvoorbeeld."
"Wat het winkelaanbod betreft, ziet iedereen dat er veel verdwenen is de laatste jaren. De redenen waarom ken ik niet of niet genoeg om daar echt diep op in te gaan. Al kan ik me wel voorstellen dat er geen enkele winkelier z’n winkel sluit omdat z’n zaak te goed draait… Torhout ligt natuurlijk ook heel centraal tussen Brugge-Roeselare-Oostende. En ook Kortrijk en Gent zijn maar een half uurtje rijden wat ervoor zorgt dat mensen heel snel ergens anders heen kunnen om te gaan shoppen. En dat weten die winkelketens natuurlijk ook. Ik denk dat we wat meer moeten waarderen welke winkels hier wél zijn."
Je hebt in Torhout natuurlijk de input van duizenden scholieren maar wordt genoeg gedaan om die jongeren aan Torhout te binden?
Tijs: "Ik zie zelf redenen genoeg om in Torhout te blijven. Je kunt hier van de geboorte tot op z’n minst 18 jaar school lopen met een enorm scala aan richtingen, er is een ziekenhuis, brandweer, politiedienst gevestigd in de stad. Een behoorlijk groot aanbod aan cultuur, sport, (jeugd-)verenigingen… en daarnaast ook de nodige winkels om hier te leven."
"We mogen niet vergeten dat veel van die scholieren niet afkomstig zijn van Torhout. Zij hebben misschien net als ik een jeugdvereniging, vrienden, hobby’s en redenen om net niet hierheen te komen hé. Maar voor een stad met 20,000 inwoners hebben wij heel wat te bieden in vergelijking met andere steden van die grootte. Binnenkort kunnen we met de vernieuwde stadskern trouwens nog een pluspunt op dit lijstje zetten."
"Er is toch een grote maar: iets kopen in centrum Torhout is niet goedkoop. Een huis of appartement kopen is sowieso al een enorme investering voor jongeren die eigenlijk hun leven nog moeten beginnen en daarna 15-25 jaar kunnen starten met afbetalen… En blijkbaar zou dat in Torhout nog net wat duurder zijn dan in andere gemeenten. Ik baseer me daarvoor op vrienden, kennissen die al gekocht hebben en dat keer op keer toch aangeven. Misschien moet daar wel eens iets aan gedaan worden om Torhout NOG aantrekkelijker te maken."