Een nieuw gezicht voor de oude begraafplaats

Patrick Demarest

19/09/2017
Actua straat/wijk

Op 27 mei 2015 werd de oude begraafplaats langs de Bruggestraat beschermd als monument. Het stadsbestuur heeft deze bescherming aangegrepen om voor de hele site een nieuwe visie te ontwikkelen met aandacht voor behoud en restauratie van de prachtige graven en met de bedoeling er een groene parkbegraafplaats van te maken.

oudkerkhof

Het studiebureau "Buro Voor Vrije Ruimte" is intussen aangesteld om het beheerplan op te maken. Daarin wordt beschreven hoe de begraafplaats zich in de toekomst verder kan ontwikkelen. Schepen van cultuur en erfgoed, Lieselotte Denolf: "We willen de site en de graven opnieuw in (her)gebruik nemen. Mensen zullen beschermde graven kunnen overnemen en met subsidie renoveren. In de prachtige graven zullen in de toekomst nieuwe urnes kunnen bijgezet worden"

In dit kader is het van belang om elk individueel graf grondig te inventariseren. Daarom zal per blok gevraagd worden aan de familie en nabestaanden wat hun intenties zijn omtrent het graf van hun verwante.

Aan elk graf zal, gefaseerd, een opschrift staan met een kleurcode:

  • Rood: dit graf is beschermd. Dit betekent dat het niet kan verwijderd worden. Wanneer u als nabestaande dit graf wenst te behouden dan moet u instaan voor het onderhoud en als dat nodig blijkt voor het herstel of de renovatie van het monument. Voor het herstel en de renovatie van het graf kunnen subsidies aangevraagd worden tot 40% van de kostprijs. Vooraleer met herstel of renovatie wordt gestart, dient u contact op te nemen met de dienst burgerzaken.De hoofdpaden worden omgevormd tot paden in natuurlijk gebonden halfverharding. Het resultaat is een duurzaam, fiets- en rolstoelvriendelijk pad dat heel onderhoudsvriendelijk is, onkruid tegenhoudt en water- en luchtdoorlatend is. Als de weergoden ons goedgezind zijn moeten deze werken klaar zijn tegen Allerheiligen."
  • Grijs: dit graf is niet beschermd. Wanneer u als nabestaande dit graf wenst te behouden dan moet u zelf instaan voor het onderhoud en als dat nodig blijkt voor het herstel of de renovatie van de grafzerk. Er zijn geen subsidies.

De aanplakking blijft gedurende 1 jaar hangen. Wij vragen u binnen deze termijn contact op te nemen met de dienst Burgerzaken. Gelieve hiervoor een afspraak te maken aan de balie van de dienst Burgerzaken of via het telefoonnummer: 050/22 11 25 of door te mailen naar begraafplaats@torhout.be.

"De vergroening van de begraafplaats zetten we verder. Vorig jaar werd er gras ingezaaid tussen de grafzerken. Dit jaar zoeken we hoe we de biodiversiteit kunnen verhogen zodat de natuurwaarde van de begraafplaats toeneemt. Er zullen bloemenmengsels worden ingezaaid en er zal een insectenhotel worden geplaatst. Het geheel moet een aangename plaats worden waar mensen kunnen vertoeven en genieten van de natuur en het funerair erfgoed.", aldus schepen van begraafplaatsen en natuur, Elsie Desmet.

"In oktober worden de wandelpaden gerenoveerd. De zijpaden worden omgevormd tot grindgazon paden. Dit is een waterdoorlatende verharding dat eruit ziet als een gazon, maar op een stevige onderlaag ligt. Dit wil zeggen dat deze paden ook heel goed toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel en ouders met buggy's. Deze paden zullen intensief worden gemaaid.

De hoofdpaden worden omgevormd tot paden in natuurlijk gebonden halfverharding. Het resultaat is een duurzaam, fiets- en rolstoelvriendelijk pad dat heel onderhoudsvriendelijk is, onkruid tegenhoudt en water- en luchtdoorlatend is. Als de weergoden ons goedgezind zijn moeten deze werken klaar zijn tegen Allerheiligen."