Elise Masschelein nu ook genomineerd voor de Vlaamse Scriptieprijs 2024

Patrick Demarest

22/11/2024
Actua

Elise Masschelein (Torhout) en Imka Laeremans, recent afgestudeerd als architecten aan de Universiteit Gent, zijn met hun thesis over het hergebruik van bouwmaterialen genomineerd voor de Vlaamse Scriptieprijs. In oktober kregen ze ook al een plaats op de shortlist van NBN Sustainability Award, een deelprijs binnen de wedstrijd.

 

Kan het hergebruik van bouwmaterialen bijdragen aan betaalbare en duurzame woningen? Deze vraag stond centraal in het onderzoek van Elise Masschelein uit Torhout en Imka Laeremans. Hun analyse laat zien dat hergebruik duurzaam kan zijn, maar dat betaalbaarheid een uitdaging blijft. Intacte materialen, zoals houten balken en wandtegels, hebben – in tegenstelling tot bijvoorbeeld beton en snelbouwsteen – een hoge marktwaarde en zijn gemakkelijk herbruikbaar, waardoor ze economisch voordelig zijn. Laeremans en Masschelein pleiten voor beleidsmaatregelen en technologische innovatie om hergebruik in de bouw écht duurzaam en betaalbaar te maken.

In oktober leverde hun onderzoek Masschelein en Laeremans al een finaleplaats voor de NBN Sustainability Award, de deelprijs die binnen de Vlaamse Scriptieprijs thesissen over duurzaamheid bekroont. Hierbij komen ze in aanmerking voor een prijs ter waarde van 1.500 euro. Nu schoppen ze het ook tot een plek op de longlist van de Vlaamse Scriptieprijs, de hoofdprijs waarbij ze kans maken op maar liefst 2.500 euro.


Uitreiking

Begin december wordt de shortlist van vijf genomineerden bekendgemaakt. De uiteindelijke winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs wordt onthuld tijdens de plechtige uitreiking op donderdagavond 19 december in het stadhuis van Gent. Wie de NBN Sustainability Award wint, wordt al op 28 november bekendgemaakt in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel.

De Vlaamse Scriptieprijs

Elk jaar kost het tal van laatstejaarsstudenten bloed, zweet en tranen om een bachelor- of masterproef te schrijven. Helaas belanden deze eindwerken vaak in een digitaal zwart gat of archief. Om deze scripties van hun droevige lot te redden, organiseert SciMingo vzw de Vlaamse Scriptieprijs, een wedstrijd die sterk en relevant onderzoek onder de aandacht brengt van een breder publiek.