Encima: de digitale gatekeeper van Torhout

Patrick Demarest

29/03/2021
Bedrijf

Was tot voor kort het gebouw van Infrax, nu Fluvius, de eyecatcher voor wie van de autosnelweg Torhout binnenreed, dan is daar in 2020 verandering in gekomen met de verhuis van Encima van de Beckhofstraat naar de Keibergstraat. Encima betekent zoveel als ‘op de top’ en daar staat het ook. Letterlijk. Die ambitie heeft Dirk Versavel met zijn web & mobile bedrijf ook: de top. Encima fungeert in elk geval, letterlijk en figuurlijk, als digitale gatekeeper van Torhout…

Dirk Versavel is 50, burgerlijk ingenieur IT en afkomstig uit Kortrijk maar resideert al 20 jaar in Torhout. “Encima is een IT bedrijf dat software ontwikkelt voor internet toepassingen.  Wij ontwikkelen  web en mobiele applicaties op maat van onze klanten en zijn actief in Vlaanderen en Nederland.  Hier huist een ontwerper en de rest zijn allemaal programmeurs, 15 nerds zeg maar. Zelf neem ik het commerciële voor mijn rekening.”

(Foto uit 2020 voor mondmaskerplicht en verplicht thuiswerken)

Wat is jullie corebusiness?

Dirk: “Wij bouwen websites en APPs voor alle sectoren, maar focussen ons vooral op de iets complexere projecten waar veelal maatwerk bij komt kijken.  Hier kunnen klanten terecht voor advies, analyse, uitwerken van een grafisch concept, implementatie van de backend, integratie met externe systemen en ontwikkeling van de frontend.  We verzorgen ook de hosting van deze applicaties en bieden onze klanten, na lancering van de applicatie, blijvende ondersteuning voor het gebruik en de uitbreiding van hun applicatie. Daarnaast bieden we ook de nodige online marketing diensten aan voor de verdere promotie en bekendmaking van hun website.  Zoals SEO, Adwords, en promotie op sociale media.”

“Daarnaast ontwikkelden we ook een eigen webshop  platform Marcando dat gekoppeld kan worden aan bestaande interne systemen van bedrijven. Dat willen we verder commercialiseren zodat we een zekere geldstroom genereren. Al gaan we projectbusiness op maat altijd blijven doen…we worden nu eenmaal graag uitgedaagd.”

Corona zorgde voor een boost in het thuiswerk en de e-commerce…dus werk aan de winkel voor jullie…

Dirk: “Dat klopt. Er is een stevige inhaalbeweging geweest qua webshops en e-commerce. Voor bedrijven stelden we de B2B verkoop op punt: bestellen, reserveren, betalen…”

“We ontwikkelden ook de citybon voor de lokale overheden: gratis waardebonnen of kortingsbonnen die verzilverd kunnen worden bij de lokale handelaar ter ondersteuning van de lokale economie. Die werken volledig contactloos met digitale vouchers.”

Is de overheid een stevige pijler qua omzet?

Dirk: “De overheid zorgt voor 25% van onze omzet, bedrijven tekenen voor 75%. Die bedrijven situeren zich in alle mogelijke sectoren zoals online boekingssystemen voor de reissector of ticketingsystemen in de cultuursector.”

Het kantoorgebouw is echt wel een eyecatcher…

Dirk: “Dat moest. De grond situeert zich in woonzone: er moest een woonentiteit bij zijn en het moest als kantoor een eyecatcher zijn. Architecten Desmet & Lammens zijn daar uitstekend in geslaagd!”

https://www.encima.com

https://www.marcando.be