Erfpachter voor 's Gravenwinkel gezocht

Patrick Demarest

08/11/2023
Actua

Het Lokaal Bestuur Torhout wil de aangekochte villa 's Gravenwinkel in erfpacht laten renoveren en uitgroeien tot een dynamische hotspot. Na bijna anderhalf jaar voorbereiding startte op 1 november en dat tot 14 februari de zoektocht naar een erfpachter. Het lokaal bestuur neemt hiervoor het vastgoedplatform Teherbestemmen onder de arm. De Torhoutenaar geeft de voorkeur aan een gemengde invulling met bijvoorbeeld een koffiehuis met co-workingplekken.

 

Op de hoek van de 's Gravenwinkelstraat en de Fraeysstraat pronkt het herenhuis 's Gravenwinkel. Het pand, dat als monument is beschermd, bevindt zich pal in het centrum van de stad en wordt omringd door een prachtige tuin. De site heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de Middeleeuwen. Kenmerkend is de mooie historische tuin die de statische villa tot zijn recht laat komen. Het Lokaal Bestuur Torhout kocht het volledige terrein om de tuin publiek te maken en een trage verbinding te maken tussen de Fraeysstraat en de Burg. Voor de leegstaande historische villa is de stad op zoek naar een nieuwe invulling. Teherbestemmen, het vastgoedplatform in Vlaanderen voor complexe panden, vermarkt de site in opdracht van het Lokaal Bestuur Torhout om het via erfpacht een nieuwe bestemming te geven. Geïnteresseerden kunnen zich tot 14 februari kandidaat stellen.


Buurtbewoners verkiezen gemengde invulling

De Leuvense alternatieve projectontwikkelaar Miss Miyagi, gespecialiseerd in de ontwikkeling van bijzondere panden met een maatschappelijke meerwaarde, onderzocht in opdracht van het lokaal bestuur de toekomstmogelijkheden van de villa. Op basis van de voorstudie werden verschillende scenario's opgesteld, waarna de buurtbewoners tijdens een participatieperiode hun visie voor de villa deelden. De meeste inwoners verkozen uiteindelijk een gemengde invulling waarbij de villa bijvoorbeeld plaats biedt aan een koffiehuis met co-workingplekken. De Torhoutenaar ziet er graag bijkomend een sociale invulling met ruimte voor ontmoeting.


"De mogelijke invullingen van de villa 's Gravenwinkel zijn breed en zowel maatschappelijk als financieel af te toetsen. We hopen op een functie met een maatschappelijke meerwaarde voor onze inwoners. Dankzij het vele voorbereidende werk, kunnen we geïnteresseerden een realistische kijk op de zaak geven. We kijken uit naar gedreven investeerders met creatieve plannen voor het prachtige pand in het hartje van onze binnenstad!" zegt schepen Lieselotte Denolf.


Kandidaatstelling tot 14 februari

Om het gebouw in zijn eer te herstellen, wordt de site door Teherbestemmen in erfpacht vermarkt. De erfpachter krijgt het tijdelijk recht om het herenhuis te renoveren en een kwalitatieve invulling te geven. De erfpachter bepaalt in samenspraak met het lokaal bestuur de voorwaarden en timing. Geïnteresseerde erfpachters kunnen een kandidaatstelling indienen tot 14 februari. Meer informatie over het pand, de erfpacht en de procedure is  beschikbaar via www.teherbestemmen.be en E-notification.

De locatie in de binnenstad, het unieke pand en de mooie tuin bieden een cocktail aan mogelijkheden voor erfpachters. We hopen op een duurzame samenwerking en een invulling die mensen verbindt zoals onze inwoners ook aangeven. Iets om naar uit te kijken", geeft schepen Hans Blomme mee.