Even voorstellen: Bert Nauwynck en de Dienst Cultuurcentrum de Brouckere

Patrick Demarest

24/11/2023
Cultuur

Bert Nauwynck startte op dinsdag 2 mei 2023 bij Stad Torhout als directeur van het Cultuurcentrum de Brouckere. Als directeur van het Cultuurcentrum de Brouckere is hij enerzijds verantwoordelijk voor het zakelijk beheer (personeel, budget) en anderzijds ook artistiek betrokken in de programmatie. "De combinatie van de beide sprak me heel hard aan en uiteraard ook het bepalen van de koers om de werking futureproof te maken", bekent Bert. Even voorstellen dus.

Wie is Bert Nauwynck?

Bert: "Ik ben Bert Nauwynck, geboren op 9 april 1984 in Roeselare en de jongste zoon van Monique Vanhulle en Freddy Nauwynck. Samen met mijn twee broers, Stijn en Dries, groeide ik op in Wijnendale. Het kleuter- en basisonderwijs liepen we in Ichtegem, waar ons mama juf was in het eerste (en tweede) leerjaar, aanvankelijk in het Reigerschooltje en later ook in de Engelschool. Dat zorgde er ook voor dat de vrijetijdsinvulling, vaak aansluitend op schooltijd, in Ichtegem verder vorm kreeg. Zo volgden we alle drie muziekles in de Ichtegemse muziekschool en kregen we onder andere via het jeugdmuziek en de Ichtegemse harmonie Sint-Cecilia de muziekmicrobe te pakken. Gepaard met een voorliefde voor het hardere genre, nam ik tijdens de puberjaren ook een basgitaar in de hand en kregen de eerste bandjes vorm: Ryposte, The End, Diecast Unit, de Fongz, Planeet 9 en nu ook Mantah. Muziek bleef een constante in de vrije tijd.

Op zondag was ik ook van kinds af aan actief in Chiro Jomada Wijnendale, waar de vriendenkring werd gevormd en waar later ook de liefde mijn pad doorkruiste. Ik ontmoette er Marieke Vancraeynest, turnjuf in basisschool Driekoningen en de Revinzeschool, met wie ik ondertussen ben gehuwd en samen met onze twee kindjes, Phil - 8j en Roy - 6j,  langs de Torhoutbaan in Ichtegem woon.


Na de middelbare school in het Sint-Jozefsinstituut te hebben afgerond, studeerde ik sociaal - cultureel werk in Gent aan de Arteveldehogeschool, campus Sint - Anna. De opleiding was een gulden middenweg tussen creativiteit en sociale verbinding, iets wat ook in het thuisfront met de paplepel werd meegegeven gezien de grote betrokkenheid van mijn ouders in het rijke (Wijnendaalse) verenigingsleven. Tijdens mijn opleiding liep ik stage in … Cultuurcentrum de Brouckere in Torhout, toen onder begeleiding van Peter Roose. In die periode verbouwden we de voormalige fuifzaal de Brouckere naar Club de B en schreef ik mijn eindwerk als insteek voor een toekomstige muziekwerking.


Het professioneel leven voerde me sinds 2006 richting Kortrijk, waar ik als jeugdwerker aan de slag ging bij de stad. Ik kreeg er de kans om de werking van het bescheiden JOC via een stadsontwikkelingsdossier verder uit te bouwen in de voormalige nmbs-loodsen op Kortrijk Weide tot het jeugdcultuurcentrum Tranzit en groeide zo door tot teamcoach van de jeugddienst. Naast de ondersteuning van ruim 100 jeugdinitiatieven, het onderhouden en inplanten van een 80-tal openbare speelprikkels en skatespots, eigen programmatie van workshopreeksen, kampen en een aantal grote producties (Student Welcome Concert, The Big Live van JimTV, Ketnet Zomertoer, Urban Waves, de Warmste Week, …), bouwden we ook heel wat partnerships uit met culturele organisaties zoals de Kreun/Wilde Westen, Quindo, muziekcentrum Track, Hip Hop Academie De Stroate edm. Na ruim 10 jaar leidinggevende te zijn geweest, was het tijd om de fakkel door te geven aan een nieuwe, frisse wind en lonkte de thuisstad met een jobaanbod in … jawel, het Cultuurcentrum de Brouckere. De cirkel leek rond en de overstap klopt… Ik kon met een gerust hartje Tranzit achterlaten voor een nieuw avontuur."

(Gezien de verschillende werkuren en -ploegen is het quasi onmogelijk het hele personeelsbestand tegelijkertijd voor de camera te zetten. Hierbij toch een stevige delegatie. Boven van links naar rechts: Jonas Degrande, Marijn Plovie, Karien Bardoel en Bert Nauwynck; onder v.l.n.r.: Eric Pecceu, Marijke Dedeyne, Cindy Bogaert en Veronique Palmans.)


Welke diensten vallen onder jou?

Bert: "Cultuurcentrum de Brouckere"

Wie en wat houdt dat in?

Bert: "Ik zal een overzichtje geven...

Techniek

  • Stijn Vanmaeckelbergh (hoofd techniek)
  • Marijn Plovie (techniek)
  • Jonas Degrande (techniek)

Toezicht

  • Jeroen Fillieux (toezicht + technische assistent)
  • Rudi Weckhuyzen (toezicht)

Balie

  • Chantal Descheemaeker (zaalverhuur) - tijdelijk vervangen door Cindy Bogaert & Erinne Becelaere
  • Emmily Dhaene (administratie schoolprogrammatie & productie) - tijdelijk vervangen door Veronique Palmans
  • Eric Pecceu (financiën & ticketing)

Programmatie

  • Sofie De Clercq (school-, familie- & theatervoorstellingen)
  • Karien Bardoel (film-, muziek-, humor-, dans- & muziekvoorstellingen)

Poets (aangestuurd door Facility, maar toegewezen aan het Cultuurcentrum)

  • Marijke Dedeyne
  • Carine Crombez
  • Hilde Declerck


Welke klemtonen wil je leggen?

Bert: "Momenteel ligt de klemtoon voornamelijk op inwerken. Ik stel veel vragen en probeer het waarom achter elke keuze te kennen en te begrijpen. Verandering kan en mag, maar liefst vanuit een bewuste keuze. Uiteraard zie ik heel wat kansen en opportuniteiten, maar vooral het uitwerken van een gefundeerde (langetermijn)visie op maat van Torhout, lijkt me aan de orde. Die is broodnodig om te kunnen garanderen dat de werking maatschappelijk relevant is én blijft en moet ons helpen de juiste beleidskeuzes te maken. Het eigenaarschap daarvan ligt natuurlijk niet enkel bij mij. Vandaar dat ik ook heel veel waarde hecht aan input van de lokale verenigingen, de burgers en het team."