Examens op afstand bij atheneum Eureka Torhout

Patrick Demarest

23/12/2021
Onderwijs

Een vierde coronagolf net voor de start van de examenperiode hoeft geen tegenslag te zijn.

Atheneum Eureka uit de Rijselstraat in Torhout is waarschijnlijk niet de enige school die kampt met leerlingen in quarantaine. Toch ziet het team in deze innovatieve secundaire school dit niet als een probleem.

Omwille van quarantainemaatregelen kunnen enkele leerlingen niet fysiek op school aanwezig zijn en zien zo hun anders zorgeloze kerstvakantie veranderen in een stressvolle periode door inhaalexamens in januari. “Als school streven we zowel bij leerlingen als bij het team naar krachtig leren. Een examen op afstand organiseren vormt het redmiddel voor alle betrokkenen. Duidelijke instructies en goede afspraken zijn de sleutel”, stelt directeur Ilse Coucke.

Kelly Everaert en ICT-coördinator Dries Dewilde zijn de stuwende krachten achter dit project. “We voorzien naast de vakleerkracht een extra collega als bewaker en bezorgen de leerling thuis een chromebook en iPad zodat het geplande examen in een veilige omgeving hybride kan plaatsvinden. De leerling thuis kan zo op hetzelfde moment vragen stellen, maar ook de vragen uit de klas en extra duiding van de vakleerkracht meevolgen.

“Het is niet wat het is, het is wat je ermee doet. Trots op elk onderwijsteam dat zich niet blindstaart op ‘problemen’ maar zich focust op de oplossing ondanks alle uitdagingen. Bedankt voor de zorg voor onze kleinkinderen.” meldt Rudy Bovyn, trotse grootvader via de sociale media van de school. Oprechte feedback vanuit de familiekring van leerlingen, doet deugd, geeft energie en sterkt het team om vooral te blijven doen waar onderwijsteams goed in zijn.

Meer info over de school: atheneumeureka.be