Geen autosalon, wel saloncondities

Patrick Demarest

14/01/2022
Bedrijf

Januari is normaal gezien de maand van het autosalon. Helaas dit jaar geen autosalon maar toch autosaloncondities. Febiac maakte de cijfers van 2021 bekend en daaruit blijkt dat er in 2021 383.123 nieuwe voertuigen werden ingeschreven, een daling van 11,2 % ten opzichte van 2020. De verkoop van tweedehandswagens nam wel toe. Nog opvallend was dat het aandeel elektrische wagens een grote stijging nam. Was dat ook in onze regio het geval? Wij vroegen het aan Eddy en Geert Decleir en Stijn Bonny van Autobedrijf Decleir, garage voor Renault en Dacia. 

(Elektrische wagens zitten in de lift)


Hoe is de evolutie in de verkoop van wagens bij jullie?

"De verkoop van tweedehandswagens is sterk gestegen in 2021.  De verkoop van nieuwe wagens zat sinds het begin van de corona (2020) in dalende lijn en die trend heeft zich helaas ook, zij het beperkt, doorgezet in 2021.

Mede door het feit dat er zeer weinig tot geen stock te verkrijgen was, waren wij genoodzaakt om mensen die dringend op zoek waren naar een nieuwe wagen, te helpen met een jonge tweedehands of demowagen."

Wat zijn de grootste problemen bij de verkoop van nieuwe wagens?

"Er is een wereldwijd tekort aan elektronische componenten. In een wagen zit heel wat elektronica. Door het tekort aan deze onderdelen komt de productie op bepaalde momenten gedeeltelijk stil te liggen of worden sommige opties tijdelijk geschrapt uit ons aanbod. Dit alles zorgt voor lange wachttijden." 

Stijgt ook de verkoop van elektrische wagens bij jullie?

"De verkoop van elektrische wagens zit in de lift.  Elk jaar stijgt het procentueel aandeel van elektrische wagens ten opzichte van het totaal aantal verkochte wagens."

"Met de aankomende wijzigingen in de fiscaliteit voor bedrijfswagens zijn het momenteel vooral de bedrijven die nu al de stap zetten. Veel particuliere klanten staan open voor een elektrische wagen maar zij wachten eerder nog even af …

Als de overheid steun zou voorzien om deze wagens te promoten dan zou de overgang naar elektrisch bij de particuliere klanten ook sneller op gang komen."

Geen autosalon maar wel autosaloncondities overal...dus ook bij jullie!

"Tot 8200 euro korting.

Zeer mooie overname- en recyclagepremies.

0% financiering op het hele gamma.

5 jaar gratis waarborg op het Dacia gamma."