Gerooid zonder communicatie

Patrick Demarest

04/09/2018
Actua

Groot was de verbazing en verontwaardiging bij het Lokaal Bestuur Torhout toen maandagmiddag de bomenrij langs de afrit E403 werden gerooid.

Schepen Elsie Desmet: "De beuken, Fagus Sylvatica, die langs de afrit van en naar Torhout-E403 aangeplant staan behoren toe aan de wegbeheerder Administratie Wegen en Verkeer van het Vlaams Gewest (AWV)."

"Maandagmiddag startte een groenaannemer in opdracht van AWV met het kappen van de ruim 200 beuken. Deze beuken vormden de voorbije 15 jaar, samen met de beuken langs de Ventweg, een prachtige groene toegangspoort tot onze stad. Snel maakte de verbazing plaats voor verontwaardiging! Deze werken werden uitgevoerd zonder dat er ook maar enige vorm van overleg of communicatie was gebeurd vanuit AWV naar het Lokaal Bestuur toe."

"Dinsdagochtend namen we zelf onmiddellijk contact op met de dienst AWV en vroegen hen om uitleg:

- Wat is de reden van het rooien van deze waardevolle beuken? - Wie besliste dit en wanneer werd dit beslist? - Waarom werden wij als lokaal bestuur niet op de hoogte gebracht van deze kaalkap en werd er niet met ons in overleg gegaan?

- Werden de nodige vergunningen aangevraagd?

- Is er een heraanplant voorzien?

Als bestuur dragen wij zorg voor ons levend patrimonium. Mensen maken we bewust van de grote waarde van bomen in onze stad. Bomen halen grote hoeveelheden fijn stof en CO2 uit de lucht, langs deze drukke verkeersas kan dit tellen. Ook de hoeveelheid water die bomen bufferen is niet min."

"In de loop van de dag kregen we informatie vanuit AWV.

Het rooien van de bomen is het gevolg van een foute communicatie tussen een medewerker van AWV en de aannemer. Aanvankelijk was het de bedoeling om de bomen die het dichtst bij de weg stonden te rooien en de andere te snoeien. Er moest nog een plan van aanpak worden opgemaakt en overleg worden gepleegd met het Lokaal bestuur. Door een verkeerde communicatie werden de beuken allemaal gerooid."

"Intussen heeft AWV zich reeds verontschuldigd bij het Lokaal Bestuur en aangegeven dat ze zo snel mogelijk met ons rond de tafel willen gaan zitten om dit uit te klaren en afspraken te maken rond compensatie. Als bestuur willen we garanties van AWV dat dergelijke zaken niet meer gebeuren. Het compenseren van deze bomen is het minste wat AWV kan doen, dit verandert natuurlijk niets aan het feit dat deze beuken verdwenen zijn."