Green Power Project in VTI

Patrick Demarest

15/10/2023
Onderwijs

De leerlingen van klas 61A - het zesde jaar Autotechnieken D&A-finaliteit - verwelkomden de organisatie ‘The Green Power Project’. Zij brachten hun design-build-race-challenge van een elektrische kart naar het VTI-Torhout. Aan deze wedstrijd nemen wereldwijd 33.000 leerlingen deel! 

The Green Power Project is een internationale organisatie die jonge mensen sterk aanmoedigt om een STEM-richting en/of een studiekeuze vol techniek te maken. “België heeft het laagste aantal technisch afgestudeerden van alle Europese landen en anderzijds wordt aan de scholen gevraagd om hun STEM- talenten zo snel als mogelijk door te geven aan de vele bedrijven nog vóór de studenten afstuderen. Deze situatie is op korte termijn onhoudbaar.”

Daarom brengt The Green Power Project in België alleen al dit jaar 23 teams op de been die uitgedaagd worden om een racewaardige elektrische kart te bouwen. Al die voertuigen worden ingeschreven voor een IET Formula 24 en een IET Formula 24+ race-evenement dat in het voorjaar van 2024 georganiseerd wordt op het racecircuit van Zolder. Al die karts moeten voldoen aan een hele rist technische en sportieve voorwaarden volgens het reglement.

In het VTI-Torhout is deze uitdaging een kolfje naar de hand van de zesdejaars uit de richting AutoTechnieken. Deze leerlingen zullen van de challenge hun geïntegreerde proef (GIP) maken: een theoretisch én praktisch volledig onderbouwd jaarproject, waarin meerdere vakken aan bod komen.

Daarmee zitten ze helemaal binnen het STEM-domein: het ontwerpen van een aerodynamische carrosserie (#engineering), het aanleren van de kennis (#science) en het berekenen van de meest ergonomische draaicirkels voor de kart (#mathematics) en tenslotte het zorgvuldig selecteren van lichte, maar stevige materialen (#technology). Een hele kluif dus voor deze zes leerlingen!

De volledige kit bestaat uit een 400-tal onderdelen ter waarde van 5800 euro + btw. Deze kost wordt o.a. gedragen door autobedrijf Lagrou dat verschillende garages telt in Torhout, Diksmuide en Ieper. Voor de zaakvoerder is het een uitgemaakte zaak dat leerlingen met een profiel uit de Autotechnieken en met een meer dan gemiddelde kennis over auto-elektriciteit helemaal bovenaan zijn lijstje staan om aan te werven.

Met deze deelname aan dit wereldwijde project wil de afdeling Mechanica uit het VTI-Torhout hun richtingen gelinkt aan voertuigen extra onder de aandacht brengen: 3e graad D&A Autotechnieken, 3e graad A-finaliteit Onderhoudsmecanicien Auto, 7e specialisatiejaar Bedrijfsvoertuigen en 7e specialisatiejaar Auto-Elektriciteit.

bigpic
Foto 1 van 4
bigpic
Foto 2 van 4
bigpic
Foto 3 van 4
bigpic
Foto 4 van 4
Foto 1 van 4
Foto 2 van 4
Foto 3 van 4
Foto 4 van 4