Groenonderhoud in twee dossiers gebundeld

Patrick Demarest

08/02/2017
straat/wijk

Na de vorige gemeenteraad gaf schepen van leefmilieu en natuur Elsie Desmet meer uitleg over het groenonderhoud.

groenbeleid

"De voorbije jaren deden we als stad beroep op externe partners voor het onderhoud van het openbaar groen en op ons team groen. De aanpak van het groenonderhoud werd grondig geëvalueerd. Om de kwaliteit, de efficiëntie en flexibiliteit nog te verbeteren, wordt dit jaar het groenonderhoud in twee grote dossiers gebundeld. Hiermee realiseren we een besparing van 10% en zal de opvolging van de werken een stuk efficiënter gebeuren."
Eerste dossier

"Een eerste dossier gaat over het groenonderhoud in de wijken Don Bosco, Driekoningen, Sint-Henricus en omgeving, Torhout Oost, Wijnendale, de invalswegen, de kerkwegels. Als stad kiezen we er bewust voor deze opdracht enkel open te stellen voor de sociale economie. Hiermee willen we mensen, die het moeilijker hebben om mee te draaien in het normale economische circuit, een duwtje in de rug geven."

Tweede dossier
"Het tweede dossier betreft het maaien van de wegbermen. De opdracht wordt, na goede evaluatie van de werken, drie keer verlengd met één jaar, het gaat dus om een contract van 4 jaar dat elk jaar opzegbaar is. Het onderhoud van de groenzones omvat het onderhoud van 98.022 m² gras, 35.288 m² heesters, 4.736 m hagen en 1.148 bomen. Daarbij komen nog 9.644 m trage wegen (kerkwegels) bij."
"Het maaien van de wegbermen zal zoals elk jaar tweemaal gebeuren. Een eerste keer na 16 juni en een tweede keer na 16 september. Bij de tweede maaibeurt zal naast de wegberm ook de volledige talud aan beide zijden van de gracht worden gemaaid. Dit komt de doorstroming van de grachten ten goede. In totaal gaat het over 124.634 m wegberm, 69.330 m taluds van grachten en 3.955 m² taluds."