Wil je een waardebon van 30 euro winnen? Ga naar facebook Torhoutvandaag, like de pagina en het artikel van het VLTI en deel het. Het lot doet de rest. De winnaar wordt bekend gemaakt op facebook en website Torhoutvandaag.
Tien jaar geleden liepen er leerlingen van het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut stage in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Noorwegen, Zweden en Canada. Met meer dan 60 stagiairs in de lente en de zomer van 2011 was het de grootste exodus ooit van de school. De stagiairs van toen staan inmiddels in het werkveld. Geen wonder uiteraard dat meerdere van hen intussen een eigen landbouwbedrijf, tuinaanlegbedrijf of manege uitbaten. Merkwaardig is alvast dat er eentje van hen een tuinbouwbedrijf in Senegal uitbaat, en misschien hebt u al zijn verse boontjes geproefd. Ze liggen in de Europese supermarkten: de boontjes van Brecht Vanmullem. Anderen werken nu in de melkverwerking, labo’s in de groentebedrijven, in de mechanisatie, in de bouw en architectuur. Eentje werd politie-inspecteur. De bekende Ichtegemse beenhouwer Jens Calleeuw liep toen een maand stage op een grootschalig akkerbouwbedrijf in Duitsland. Tenslotte ging de nieuwe Werkense geneesheer Yannick Vanherrewege toen zijn Frans en paardrijkunsten bijschaven dankzij een stage in de buurt van Toulouse.
EERSTE STAGIAIRS IN IERLAND
Elien Feys trok naar het melkveebedrijf van de jonge weduwe Kathryn Morris. Jorne Brouckaert naar het vleesveefokbedrijf met het vleesveeras Belgian Blue van Jarlath Duggan. Beide bedrijven zijn helemaal in het midden van Ierland gesitueerd. De stagiairs vlogen van Charleroi op Dublin.
EERSTE STAGIAIRS IN NOORWEGEN
Brecht Vanmullem en Karel Stroo liepen afwisselend stage op het gemengd bedrijf met melkvee, vleeskalveren, vleesvarkens en ruwvoederwinning van de familie Tor Stangeland. Het bedrijf met zowat 100 melkkoeien is daarmee één van de grootste melkveebedrijven van Noorwegen. Daarnaast liepen ze stage bij de buurman Dag Joar Sørbø op zijn varkensbedrijf.
Noorwegen is geen lid van de EU en een buitenbeentje binnen Europa. De stagebedrijven liggen in de buurt van Stavanger. Noorse landbouwbedrijven zijn relatief kleinschalig in vergelijking met België. Ze hebben bijvoorbeeld één melkrobot en ze zijn goed ingericht.
EERSTE STAGIAIRS IN QUEBEC
Jonas De Brabander ging op stage bij de melkveehouders Willyan en Andia de Jong in Chesterville bij de federale hoofdstad Ottawa. Thomas De Brabander liep stage bij het fokbedrijf Lookout Holsteins, Arjen Decock bij Comestar, eveneens een fokkerijbedrijf. Melanie Himpens liep stage bij Ferme Mont Comi in Rimouski, ver langs de Sint-Laurentrivier. Na afloop van haar stage in Quebec bleef Melanie nog een extra maand op het bedrijf van Willyan en Andia de Jong.
Leen De Wulf en haar broer Stijn De Wulf liepen beiden stage verder westwaarts in Ontario op melkveebedrijven.
DENEMARKEN
Traditioneel liepen alle stagiairs in Denemarken – meer specifiek Jutland – stage op moderne melkveebdrijven.
NAAR SACHSEN-ANHALT EN MECKLENBURG-VORPOMMERN IN DUITSLAND
In Duitsland kwamen de stagiairs terecht op grootschalige melkvee- en akkerbouwbedrijven, de vroegere staatsbedrijven, ‘Landwirtschaftliche Produktionsgenossenschaft’ na de Wende vaak overgenomen door Nederlanders, gelegen in de deelstaten Mecklenburg- Vorpommern aan de Oostzee en Saksen-Anhalt in de regio Maagdenburg tot Leipzig.
Elie De Vlieger en Ewout Vanpoucke reisden met de trein naar Kalkhorst, gelegen in één van de mooiste toeristische regio’s aan de Oostzee in Noord-Duitsland. Na een week reisden ze apart naar een tweede bedrijf van de familie Koopman in Nessa, een dorpje net onder Leipzig. Naar verluid openen de bewoners er op zondagmiddag de gordijnen om een auto te zien passeren.
FRANKRIJK 25+ STAGIAIRS in de LENTE en ZOMER
In 2011 kende wellicht iedere Tarnse landbouwer wel iemand met een Vlaamse stagiair, als hij zelf er al geen in huis had. Lerares Katrijn Verlinden had er in het najaar van 2010 enkele paardensportstallen gerekruteerd. Daarnaast tikte ze een occasie paardencamion op de kop zodat in de lente van 2011 enkele leerlingen van de studierichting Paardrijden en Verzorgen mét hun paard op stage gingen naar Albi, Castres en Saint-Amans-Soult. Dat laatste dorp is de geboorteplaats van één der eerste West-Vlaamse provinciegouverneurs: Jean-François Soult (1811-1814). In de zomer waren er 25 stagiairs uit alle groene studierichtingen. De stagebegeleider en de 14 oudste stagiairs reden met een vrachtwagen, twee auto’s en een camionette en aanhangwagen naar de Zuid-Franse stageplaatsen. De anderen vlogen van Charleroi op Carcassonne. Stagiair Jonas Eekeloo uit Zerkegem was op stage in het departement Gers voor bietenzaadkweek en Stan Decorte uit Moere was op stage in de Gard voor de lavendelteelt en abrikozenoogst. Tijdens de weekends zakten de meeste stagiairs af naar het dorpje Serviès voor kayak en ander vertier. Met zo’n grote groep en slechts één stagebegeleider is het evident dat de (oudere) stagiairs zelf heel wat verantwoordelijkheid opnamen. Zowel het winkelen, eten klaarmaken, de was, … het werd allemaal door de stagiairs gedaan. Zelfs de evaluatie van een paar stagiairs op het einde van de stage werd gedaan door de tweedejaarsstagiairs. Stagiair Arnaud Depuydt uit Keiem ging naar dezelfde streek in augustus op stage. Hij verbleef op internaat in Castres en ging aan de slag bij de groendienst van die stad. Na afloop van de stage liftte hij de 1000 km in één dag naar huis.
ITALIE
Sarah Debrabandere uit Tielt trok op haar eentje naar de Piëmontese familie Borgognone. Ze baten een melkveebedrijf uit.
ZWEDEN 2 stagiairs
Michelle Guillemin en Christophe Vandenberghe trokken naar het zuiden van Zweden voor een stage in paardensportstallen. Het was opnieuw lerares Katrijn Verlinden die in het najaar van 2010 naar Zweden was gereisd om geschikte stageplaatsen te zoeken.