Help meedenken over de toekomst van jouw stad op 25 oktober!

Patrick Demarest

18/10/2016
Actua straat/wijk

Torhout wil werk maken van de vernieuwing en versterking van het stadscentrum.  Zo moet het niet alleen mooier maar ook beter om te wonen en te vertoeven worden. Daarom werd samen met het Team Vlaams Bouwmeester een 'Belevings- en Identiteitsonderzoek' gelanceerd.  Maar de stad wil ook jouw mening kennen. daarom roept het iedereen op om naar het eerste infomoment te komen op dinsdag 25 oktober om 20 uur in Club de B.

img_9196

Het bedrijf AWB (Architecture Workroom Brussels) voerde een vooronderzoek uit om de typisch Torhoutse identiteit en de verschillende uitdagingen in beeld te brengen. Ze interviewden hiervoor verschillende inwoners en gebruikers van Torhout.  Dit waren zowel toevallige passanten op straat als een aantal mensen die doelbewust waren uitgekozen omwille van hun band met de stad.  Daarnaast gingen twee workshops door waarin deelnemers nadachten over hoe Torhout er in de toekomst uit moet zien.

AWB maakt in hun onderzoek zichtbaar hoe de Torhoutenaren de stad vandaag beleven en legt de belangrijkste thema's vast.  Ze hebben bijzondere aandacht voor hoe diverse groepen mensen de publieke ruimte gebruiken.  Thema’s als vergrijzing, de relatie tussen stad en landschap, duurzame mobiliteit en de versterking van de lokale economie staan hierbij centraal. Zo krijgen ze zicht op de rol en de betekenis van de stad Torhout binnen de ruimere omgeving.
Hun bevindingen zijn een startpunt voor een visie op lange termijn waarin  bevolkingssamenstelling, economie, ecologie en cultuur worden meenemen.

Help je stad vorm geven!
Een belangrijk aspect binnen dit onderzoek is de participatie van de Torhoutse bevolking. De interviews en workshops waren slechts een begin.  Er moeten nog meer mensen bij dit project worden betrokken. Daarvoor wordt een eerste publieksmoment georganiseerd voor alle geïnteresseerden.  Dit vindt plaats op dinsdagavond 25 oktober in Club de B in park de Brouckère om 20 uur.

Op deze avond worden de resultaten van het onderzoek geduid door het studiebureau en wordt het verloop van het toekomstige traject in kaart gebracht.  Er is ook ruimte voor vragen en inbreng vanuit het publiek.
Uit de ideeën in het vooronderzoek wordt in het najaar dan een projectdefinitie opgemaakt, waarin staat hoe de stadskernvernieuwing er moet uitzien en welke accenten er moeten worden gelegd.  Met de projectdefinitie gaat een ontwerper aan de slag om een vernieuwde stadskern uit te tekenen. Ook in deze fase blijft participatie van de mensen centraal staan.

Geïnteresseerden schrijven zich best in via stadskernvernieuwing@torhout.be.