Heraanleg Don Boscoplein

Patrick Demarest

26/04/2022
Actua

Het belang van groenzones werd tijdens de coronaperiode extra voelbaar. Daarom zet het Lokaal Bestuur Torhout sterk in op de herinrichting van de zones. Binnenkort starten ze met de volledige herinrichting van het Don Boscoplein. Het ontwerp van het plein is het resultaat van een participatietraject met de buurt, waarmee landschapsarchitect Green-YD aan de slag ging voor zijn finale ontwerp.

Met de herinrichting van het Don Boscoplein wil men een aangename en centrale ontmoetingsplaats creëren voor jong en oud, een groen rustpunt in de wijk.

Er ging een uitgebreid participatietraject vooraf aan deze nieuwe groenontwikkeling binnen de wijk Don Bosco. Een eerste droombeeld op basis van de inbreng van de lokale bewoners werd ter plaatse voorgesteld. Aan de hand van foto's en voorbeelden konden de bewoners hun voorkeuren verfijnen en kenbaar maken. Met al deze input ging de landschapsarchitect van buro Green-YD opnieuw aan de slag. Daarnaast gingen ze in overleg met de interne diensten: jeugd, sport, mobiliteit en de technische dienst om zo te komen tot het finale ontwerpplan. 

Elsie Desmet, schepen van natuur en groen: "We geven extra aandacht aan een betere toegankelijkheid van het plein door de speel- en ontmoetingsruimtes te verbinden met zachte en veilige wandel- en fietsdoorsteken. Die worden aangelegd met waterdoorlatende verhardingen in een groene structuur.

In de buurt van de schoolomgeving zetten we sterk in op goede en veilige verbindingen voor de schoolgaande jeugd op weg naar school of kinderopvang. In dit kader worden ook subsidies aangevraagd bij de Vlaamse overheid ter waarde van maximaal 25.000 euro.


Ook de bestaande speelzone voor kinderen tot 12 jaar wordt vernieuwd met andere toestellen en gekoppeld aan een zone natuurlijk spelen voor oudere kinderen. Hier worden heuvels aangelegd met inheemse planten waartussen geravot kan worden. Het aanbod zal inclusief toegankelijk zijn voor de minder mobiele spelende jeugd. Recreatief sporten zoals voetbal en basket blijft mogelijk."


"Voldoende ontmoetingsmogelijkheden was een van de belangrijkste punten die werden aangehaald tijdens het participatietraject. Daarom creëerden we voldoende zitgelegenheid doorheen het hele park. Karakteristieke zitmuren in natuursteen met een houten zitvlak zorgen voor een sterke structuur en indeling van het park in cohesie met groen. Dit wordt nog aangevuld met picknickbanken, toegankelijke picknicktafels en leuke, speelse ligbanken. Het nieuwe ontwerp zorgt ook voor een hoge diversiteit aan planten met onder andere kruiden, struiken en bomen. Ook grote stukken bloemenweide worden voorzien, vooral rond de kerk."

"De bestaande asfaltparking ten zuiden van het plein aan de Revinzestraat wordt onthard en omgevormd tot een waterdoorlatende grasdalparking. Het aanbod aan parkeren blijft behouden."

De totale investering voor de opwaardering van het Don Boscoplein bedraagt 357.625,81 euro inclusief BTW.