Heraanleg wandelpaden 'Oude Begraafplaats'

Patrick Demarest

26/04/2017
straat/wijk

De oude begraafplaats langs de Bruggestraat werd eind mei 2015 beschermd erfgoed. Het stadsbestuur wil de begraafplaats omvormen tot een aangename, rustgevende en natuurlijke ontmoetingsplaats met respect voor het funerair erfgoed.

oudkerkhoftwee

Vorig jaar werd een eerste stap gezet door te kiezen voor het vergroenen van de begraafplaats. De grond tussen de grafzerken werd gefreesd en verrijkt met bokashi. Nadien werd er gras ingezaaid. Dit jaar wordt gezocht hoe de biodiversiteit kan worden verhoogd zodat de natuurwaarde van de begraafplaats toeneemt en het geheel een aangename plaats wordt waar mensen kunnen vertoeven en genieten van de natuur en het funerair erfgoed.
Een volgende stap in het omvormen van de oude begraafplaats is het heraanleggen van de verschillende wandelpaden.
De structuur van de paden is beschermd. We herkennen twee hoofdpaden en tal van zijpaden.
De zijpaden worden omgevormd tot grindgazon paden. Hiervoor wordt de bestaande grondverharding afgegraven. Een mengsel van teelaarde en compost wordt gemengd met de gemalen grindlaag. Hierin wordt gras gezaaid. Het resultaat is een waterdoorlatende verharding dat eruit ziet als een gazon, maar op een stevige onderlaag ligt. Dit wil zeggen dat deze paden ook heel goed toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel en ouders met buggy's. Deze paden zullen intensief worden gemaaid.

oudkerkhof
De hoofdpaden worden omgevormd tot paden in natuurlijk gebonden halfverharding. De halfverharding bestaat uit een steenmengsel dat wordt gebroken en gemengd met een 100% natuurlijk bindmiddel. Het resultaat is een duurzaam, fiets- en rolstoelvriendelijk pad dat heel onderhoudsvriendelijk is, onkruid tegenhoudt en water- en luchtdoorlatend is. Als de verharding na aanleg opnieuw in contact komt met water zal het bindmiddel een beperkte hoeveelheid water opnemen. Hierdoor behoudt de binding tussen de deeltjes natuursteen haar flexibiliteit. Op die manier heeft deze duurzame halfverharding zelfs herstellende eigenschappen.