Het leven is even niet pikant meer, de mosterd wel...

Patrick Demarest

05/11/2020
Bedrijf

'Mostaard Wostyn', erkend streekproduct, mag dan tot de voedingssector behoren maar ook daar is de coronacrisis uiteraard voelbaar. Torhoutvandaag ging even nippen van een mostaardjenever en kreeg er warempel nog een mostaardpraline bij ook...

Men denkt voedingssector...mensen moeten eten, dus corona of niet...alles blijft bij het oude.

Piet: "De horeca viel en valt opnieuw weg, wat een serieuze beet uit onze bestellingen nam en neemt. Tijdens de eerste lockdown dachten bovendien veel mensen dat onze winkel gesloten was en/of dat ze zover niet mochten rijden. We hebben namelijk heel veel klanten buiten Torhout die zelf hun potjes komen vullen."

Ook het mosterdmuseum zal wel klappen hebben gekregen.

Piet: "De voorzorgsmaatregelen i.v.m. corona voor bezoeken aan musea en dergelijke, zelfs toen we nog mochten openblijven, waren dermate streng dat wij hierin onvoldoende konden voorzien. Er moest o.a. eenrichtingsverkeer gecreƫerd worden, voldoende afstand gehouden worden, enzovoort. Trouwens, uitleg geven met een mondmasker is zeker niet ideaal, men is moeilijker verstaanbaar vanop afstand. Daarom besloten we al vlug, in samenspraak met de dienst toerisme, om tijdelijk het mosterdmuseum te sluiten."

Jullie moesten uiteraard de nodige aanpassingen doen...

Piet: " Aanpassingen moesten we enkel doen in ons winkeltje zoals alle andere winkeliers."

Ondanks alles moet een mens naar de toekomst kijken. Staat er iets speciaals op het menu?

Piet: " Zoals iedereen kijken we hoopvol uit naar een vaccin. We hopen ons mosterdmuseum volgend jaar terug te kunnen openen. De verzameling van Stefaan De Pessemier wordt vervangen door een volledig nieuwe verzameling van de heer Herman Lauwereys en er komt een antiek handmolentje op driepikkel, daterend uit de 17de eeuw. Die zijn we nog aan het restaureren." 

Jullie zijn ook actief in verenigingsleven en sociale mensen, hoe zwaar weegt de sociale lockdown?

Piet: "Zoals voor iedereen, is ook ons sociaal en verenigingsleven stilgevallen. Vergaderingen kunnen enkel online en activiteiten mogen niet doorgaan. Dit is natuurlijk heel spijtig, maar noodzakelijk."

Jammer dat mostaard Wostyn niet het ultieme middel is tegen covid-19...nochtans pikant genoeg...

Piet: "Jammer!? Mostaard Wostyn is voorlopig het enige middel tegen corona... Mostaard Wostyn doodt alle ziektekiemen...(lacht)"