Hij leerde zijn volk (elektrisch) fietsen

Patrick Demarest

12/02/2021
Bedrijf winkel

Op 1 mei 2015, jawel...Dag van de Arbeid, openden de broers Christophe en Nicolas Cool gelijktijdig Cool Electro Cycles Blankenberge en CEC Torhout. Nu zijn er winkels in Torhout, Blankenberge, Tielt, Roeselare, Kortrijk en Waregem en gaat de nieuwe winkel in Ieper open op 28 maart en die in Oostende op 5 april. En...Nicolas (39) is ook nog voorzitter van Torhout Handelt!

Elektrische fietsen zijn al een eindje booming business en daar heeft de coronapandemie nog een extra versnelling aangegeven. Je moet natuurlijk de vraag en de behoefte aan elektrische fietsen in een commercieel concept kunnen gieten. Iets wat Christophe en Nicoals Cool aardig gelukt is.  

De eerste lockdown was een voltreffer voor winkels die fietsen en vooral elektrische fietsen verkochten, is dat ook zo tijdens de tweede lockdown of is er niet zo een hausse in de verkoop?

Nicolas: "We kenden tijdens de eerste lockdown, bij de start van het seizoen, een enorme piek in de verkoop! Alle fabrikanten waren uitverkocht. Het was razend moeilijk om aan fietsen te raken. De tweede lockdown was minder omdat het seizoen ten einde was. De koude dagen kwamen eraan en iedereen was al richting Kerstmis aan het kijken. Maar toch bleef de verkoop een stuk hoger dan andere jaren. Gelukkig hadden de meeste fabrikanten dan al hun collectie 2021 in productie."

Hoeveel mensen werken in jullie bedrijf?

Nicolas: "Op dit moment 18, met de twee nieuwe winkels wordt dat boven de 20." 

"We bouwen ook de structuur verder uit. Zo wordt Nico Baertsoen Sales manager, hij neemt het grootste deel deel van mijn taken over. Ikzelf concentreer me op de verdere groei van het bedrijf en het ontwikkelen van nieuwe locaties."

Hoeveel groeimarge heeft de elektrische fiets nog?

Nicolas: "Ik denk dat het einde nog niet in zicht is. Er is nog zoveel potentieel naar woon-werkverkeer. Nog te veel mensen die in een straal van 15 kilometer rond het werk wonen, gaan met de wagen. Onze infrastructuur voor fietsen volgt traag maar gestaag. Maar de komende jaren kan je een mobiliteitsverschuiving verwachten, mede dankzij de fietsleasing voor bedrijven die gigantisch populair is. Een win-winsituatie  voor medewerker, bedrijf en fietsenmaker."

(Kurt Notredame: winkelverantwoordelijke Torhout)

Kan je uit jullie verkoopcijfers zien, wie een elektrische fiets koopt en waarvoor?

Nicolas: "Het gros koopt een fiets om recreatief te fietsen...  45-plussers die van het leven houden."

"Verder is er een sterke stijging richting woon-werkverkeer en dat is een jongere generatie die geen wagen koopt maar op zoek is naar andere vormen van mobiliteit. En de fiets past daar perfect in."

Torhout Handelt!

Nicolas Cool is nu ook al drie jaar voorzitter van Torhout Handelt! Vzw Torhout Handelt! is het samenwerkingsverband tussen het Lokaal Bestuur Torhout en de lokale middenstand. De doelstelling? Lokale handelaars ondersteunen en bijdragen aan de groei en bloei van het lokale winkelapparaat.

Tevreden over de werking?

Nicolas: "We komen van ver; gestart van nul met een wit blad. Ondertussen is dat blad druk beschreven. De werking is nog steeds geen geoliede machine maar Rome werd ook niet gebouwd op 1 dag, laat staan een jaar."

Zijn er zaken die beter kunnen?

Nicolas: "Altijd. Vooral... er blijven veel handelaars twijfelen of ze zich moeten aansluiten. Professioneler kan het ook. Ik ben ondernemer en neem dit  ertussen. Ann Vanassche heeft verschillende functies en dit is er 1 van. De droom is om iemand voltijds te kunnen aanstellen voor deze functie want het vergt veel energie en behelst een dagtaak."

Wat vind je de grootste realisatie van Torhout Handelt?

Nicolas: "Meer dan 80 handelaars verenigen onder 1 vlag en de Batjes van 2019 waren een mooi voorbeeld waartoe we in staat zijn in samenwerking met Stad Torhout."