Hoe (on)schuldig is de e-sigaret?

Patrick Demarest

24/05/2018
Actua

"De e-sigaret met nicotine kan mogelijk werken als een overgangsmiddel bij het volledig stoppen met roken, omdat e-rokers minder worden blootgesteld aan giftige stoffen dan ‘gewone rokers’. 31 mei is traditioneel de Werelddag zonder Tabak, het lijkt mij dan ook een uitgelezen dag om een infoavond over de E-sigaret te organiseren. ", zegt schepen van Volksgezondheid Rita Dewulf.

De e-sigaret met of zonder nicotine blijkt minder schadelijk voor de gezondheid dan de tabakssigaret, maar is is de e-sigaret zo onschuldig?

Zo is het niet duidelijk welke rol ze (in de toekomst) kan spelen bij de mogelijke initiatie in tabak of nicotine bij minderjarigen. Er is onderzoek dat vaststelt dat jongeren die e-sigaretten gebruiken meer kans hebben om tabaksrokers te worden.

Waakzaamheid is dus geboden. Maar er is vooral meer onderzoek nodig over de precieze relatie tussen roken en elektronisch roken bij jongeren. Ook weten we niet welke marketingstrategieën de industrie zal ontwikkelen om jongeren in de nabije toekomst aan het roken en/of elektronisch roken te brengen.  De e-sigaret is mogelijk wél nuttig voor de huidige roker als rookstopmiddel, en moet daarom ook gereguleerd worden op maat van die roker. Niet op maat van de niet-roker of de minderjarige.

Deze infoavond wordt georganiseerd door het Lokaal Bestuur Torhout, in samenwerking met Logo Brugge-Oostende.