"Hopelijk kunnen we nog enkele kleinschalige meetings organiseren"

Patrick Demarest

21/03/2021
sport vereniging

Houtland Atletiekclub (HAC) is een van de vele sportclubs in Torhout die opboksen tegen corona. Torhoutvandaag vroeg voorzitster Greet Meulemeester, eind dit jaar 10 jaar voorzitter, hoe de club deze moeilijke periode overbrugt.

Greet Meulemeester was als actieve sportster een zeer succesrijke kogelstootster. Ze won ettelijke Belgische indoor en outdoor titels en engageerde zich ook in het bestuur van HAC. 

Hoelang ben je al voorzitter?

Greet: "Sedert 1997 ben ik toegetreden tot het bestuur van HAC. Aanvankelijk was ik jeugdcoördinator, daarna ondervoorzitter en toen Wilfried Vantyghem ontslag gaf, werd ik interim voorzitter tussen maart 2010 tot december 2011 en sedertdien ben ik voorzitter, dus straks is dat al 10 jaar."

Hoeveel leden telt de club?

Greet: "De laatste jaren telt HAC om en bij de 250 leden, soms een beetje meer of soms een beetje minder. Ongeveer de helft van de leden zijn jeugdleden tussen 7 en 12 jaar, de andere helft zijn cadetten en ouder en slechts enkele masters (+35jaar)."

Welke activiteiten organiseert HAC allemaal?

Greet: "Eerste missie is uiteraard atletiektrainingen geven in al zijn facetten: loop-, spring- en werpnummers en voor de ouderen ook krachttraining. Bij de jeugd tot en met 12 jaar wordt er veelzijdig gewerkt om dan later gespecialiseerder te werken in disciplinegroepen. Daarnaast proberen we ook de atleten te motiveren om deel te nemen aan wedstrijden, eerst regionaal maar daarna ook op provinciaal, Vlaams en Belgisch niveau. Onze toppers gaan zelfs internationaal."

(Foto Houtlands oefenveldloop in oktober 2020)

En wat kan nu nog doorgaan?

Greet: "Momenteel kunnen er enkel trainingen plaats vinden, een à twee maal per week voor elke groep, soms nog eens onderverdeeld in subgroepjes volgens de Coronamaatregelen. Alle trainingen gaan al heel de winter buiten door op de piste, het werpterrein of op de weg of in het bos. Krachttrainingen kunnen momenteel niet doorgaan."

Jullie hebben dus al heel wat moeten annuleren?

Greet: "Sedert maart 2020 hebben we al 3 clubfeestjes noodgedwongen moeten annuleren, 2 officiële wedstrijden (één voor jeugd en één voor oudere atleten), een 7-kamp voor onze G-atleten, de quiz van het Houtland, onze kustactiviteit, onze nieuwjaarsreceptie..."

Welke invloed heeft corona op de werking van de club: praktisch en financieel?

Greet: "Praktisch: gelukkig konden wij buiten verder onze trainingen geven maar door bepaalde weersomstandigheden ben je beperkt in wat je kan geven en ook het feit dat er te weinig verlichting is op het sportstadion rondom de piste legt voor de meeste avondtrainingen een serieuze beperking op. Zo kan er , bijvoorbeeld, geen discuswerpen getraind worden. Financieel: bij het organiseren van activiteiten en wedstrijden maak je kosten maar door inkomgelden of uitbating kantine kan je nog wat inkomsten genereren en dit was nu amper het geval. Gelukkig konden we rekenen op de steun van de stad in de vorm van extra subsidie en het feit dat er geen huurgelden betaald moeten worden."

(Foto Houtlands oefenveldloop in oktober 2020) 

Welke alternatieven bedachten jullie op vlak van sport en op vlak van inkomsten?

Greet: "Op vlak van sport werden er aanvankelijk, als er geen georganiseerde trainingen mochten doorgaan, door de trainers schema's uitgeschreven en doorgestuurd, filmpjes gemaakt, analyses gedaan op basis van videobeelden, oefenstof doorgestuurd, challenges opgesteld, online workouts, wedstrijdsimulaties,... Langzaam aan werden de trainingen terug opgestart zonder trainer in groepjes van 4, later met trainer, nog later met 10, nu 25 bij de jeugd... je moet heel flexibel zijn en veel communiceren telkens de maatregelen veranderen. Op vlak van inkomsten hebben we gelukkig nog onze koekjesverkoop kunnen laten plaats vinden met afhaalpunt aan de Mast en ons bestuur zat ook niet stil en wist de contracten te verlengen van de bestaande sponsors en zelfs in Coronatijden een nieuwe bijsponsor binnen te halen."

Wat staat in de nabije toekomst op het menu?

Greet: "In de nabije toekomst zijn alle wedstrijden al geannuleerd tot 1 mei en ik vrees zelfs voor langer en dan komen onze 2 grote wedstrijden tijdens het Pinksterweekend ook meteen in gevaar. Interclubs en provinciale kampioenschappen zijn ook al afgeschaft. Ons jeugdweekend gaat ook niet door. Hopelijk krijgen we zoals vorig jaar nog toelating van de atletiekbond en van de stad om enkele kleinschalige meetings te organiseren, ook al is dit dan zonder kantine of publiek, we doen dit dan voor de atleten zelf of we organiseren intern een officieus wedstrijdje in kleine groepjes."

Hoe kijk je naar de toekomst?

Greet: "De rest van 2021 wordt nog een moeilijk jaar, zeker wat wedstrijden betreft. De atleten krijgen geen of slechts weinig kansen om hun vorm te testen en dit werkt bij sommigen toch demotiverend. Toch zijn we met het crosscomité al bezig met de voorbereidingen van onze organisatie voor het PK veldlopen dat plaats vindt op 9 januari 2022, weliswaar op grondgebied Eernegem. Dit is ook de start van ons jubileumjaar want Houtland atletiekclub bestaat dan 75 jaar!"