(De voorstelling van het jaarboek 2019 in januari 2020.)
Hoe zwaar wegen de maatregelen rond het coronavirus op jullie vereniging?
Hendrik Vandeginste (voorzitter): "Het spreekt voor zich dat we liever nooit hadden gehoord van het virus. We hebben ook wel gevolgen voor de werking. Zo werden heel wat lezingen uitgesteld voor onbepaalde tijd. De erfgoedwandelingen die we als compensatie planden in de zomer moesten terug afgelast worden. Ook de werkgroepen konden vaak, heel vaak niet samenkomen voor onderzoek, uitwisseling van gegevens, enzovoort. De opening van het documentatiecentrum was op de laatste dag van februari. We hebben het eigenlijk meteen weer mogen sluiten. Ook heel wat andere documentatiecentra en archieven zijn gesloten geweest en dat had zijn invloed op wat je kan inkijken en dus ook op hoe volledig we onderzoek konden doen."
Brengt dat jullie werking in gevaar?
Hendrik: "Wanneer we geen activiteiten hebben, komt de vraag naar boven waarom de vereniging er is. We bestaan als vereniging toch vooral om de geschiedenis te onderzoeken en de resultaten te delen met zoveel mogelijk mensen. We hebben dat proberen op te vangen met onder meer 2 online lezingen. Dat was een geslaagd experiment en we denken eraan om deze naast het vertrouwd aanbod op te nemen. We bereiken er ook andere mensen mee, wat meegenomen is. De uitgestelde activiteiten zijn zeker niet afgevoerd. Zo willen we in de lente de erfgoedwandelingen in Groenhove en het Moereveld zeker organiseren. We zoeken ook meer online naar gegevens over het verleden van onze stad, maar dat is ook maar een deel van het verhaal dat er te vinden is. De Torhoutse heemkundige kring heeft wel wat online projecten lopen om onderzoek te verbeteren. Daar zijn zeker nog vrijwilligers voor gewenst."
Denk je dat er mensen zullen afhaken?
Hendrik: "We hebben schrik. Het verenigingsleven krijgt al klappen zonder de crisis. Nochtans vinden veel mensen dat we zinvol en interessant bezig zijn. Tegelijk is er een drempel waar zeker jongeren mee te kampen hebben. Als vereniging kunnen we maar blijven aantonen dat het loont om lid te zijn. In die zin is het jaarboek op zich al voldoende reden om lid te worden, en dat blijven we uitgeven. We hopen hoe dan ook om ook meer mensen te overtuigen om onderzoek te doen en de resultaten neer te schrijven in het jaarboek. Over het aantal leden nog: 2020 was een bijzonder jaar. Lange tijd hadden we minder leden, maar op het einde van het jaar werden veel mensen overtuigd om lid te worden omdat er een voor hen bijzonder artikel in het jaarboek staat. Hopelijk krijgen zij en nog vele anderen de smaak te pakken!"
Hebben jullie inkomsten gederfd en zo ja op welke manier?
Hendrik: "De kring heeft een vrij stevig financieel beleid. We zijn hoe dan ook geen verkwisters. Nadat we enkele jaren geleden bijzonder veel te lijden hadden bij het verdwijnen van de provinciale ondersteuning (ongeveer 66% minder overheidssubsidie), hebben we aanpassingen doorgevoerd. We zijn zeker gezond en de ondersteuning van de stad dit jaar hebben we zeker gesmaakt. We geloven ook heel hard dat we het doen voor de leden. Hebben we minder inkomsten, dan kunnen we minder uitgeven. Maar veel hangt af van wat de toekomst brengt. Zullen veel leden afhaken (het lidgeld wordt betaald in februari)? Komen er voldoende nieuwe leden?"
Wat staat er normaal gezien op de agenda in 2021?
Hendrik: "We starten zoals ieder jaar met het jaarboek. En we gaan ervan uit dat de leden van 2021 het volgende jaarboek krijgen (zo'n boek is niet geschreven, gevormd in een paar weken). Daar zijn al goede tekenen voor. In eerste jaarhelft zal het blijven uitkijken zijn naar wat kan: een digitale lezing, erfgoedwandelingen in de lente,... We hopen ook dat we eindelijk aan de slag kunnen in het documentatiecentrum. Er zijn alleen schenkingen bijgekomen, zodat we geheel naar onze tevredenheid meer werk hebben. Vanaf de tweede helft denken we terug de werking die we kennen te kunnen uitbouwen: een daguitstap, verschillende lezingen, een museumbezoek,... We doen ook heel graag een oproep naar iedereen om te laten weten wat je eventueel wil doen. Binnen de kring kunnen we nog ontzettend veel meer vrijwilligers in gang steken."
Welke artikels staan in het jaarboek?
- Maurits Pyck verkent de hypothese dat de schrijver van de zin die mogelijk de oudste geschreven Nederlandse tekst is een link met Torhout had.
- In het Engelse Domesday Book uit 1086 zocht Marc Decorte naar sporen van Vlamingen, in het bijzonder naar personen met mogelijk een band met Torhout.
- Gedurende een lange periode (1739-1821) heette de pastoor van Torhout De Busschere. De zoektocht van Paul Deman leidde naar details over Torhoutse pastoors gedurende 82 jaar.
- Frans Vanclooster vertrok vanuit één bron om de muziekleraars aan de Torhoutse Normaalschool en Kosterschool uit 1890 te bespreken.
- In 2021 is het 175 jaar geleden dat de eerste spoorweg werd aangelegd in Torhout. Hendrik Vandeginste schreef over de eerste ideeën tot de opening van de spoorlijn Brugge - Torhout.
- Daniël Lansens dook de geschiedenis in om het verhaal betreffende de moord op Camillus Kerckhove in 1909 op het gehucht ‘De Koornbloem’ beter te kennen.
Het jaarboek wordt digitaal voorgesteld op donderdag 28 januari 2021 om 20 uur. (aanwezig vanaf vanaf 19.30 uur).
Iedereen kan deelnemen dat gebeurt via je computer of mobiele app. Graag weten we op voorhand wie er komt, dus indien mogelijk graag op voorhand een seintje bij secretaris (zie hieronder). We sturen je een paar dagen vooraf de link waarop je kan klikken om op de juiste plaats op het internet te komen. Je hoeft hiervoor niets te installeren of een account aan te maken. Indien je vragen hebt over het systeem of wil je het graag eens op voorhand testen? Dan kan je altijd een afspraak maken met ons. Contacteer: desender.decramer@scarlet.be
Ophalen jaarboek 2020
"We zijn ons bewust dat je graag zo snel mogelijk het boek zelf vast hebt. We voorzien de mogelijkheid om het zonder afspraak op te halen via een drive-in-systeem. Bij voorkeur passeer je in je wagen en overhandigen we dan het jaarboek"
Wanneer: zaterdag 30 januari 2021 van 14 tot 16 uur
Waar: parking De Mast, Industrielaan 2, Torhout
"Wie verhindert is, krijgt achteraf het jaarboek (op aandringen om vooraf het jaarboek te verkrijgen, gaan we niet in uit respect voor vrijwilligers en medeleden). Wie buiten Torhout woont, krijgt dit opgestuurd met de post en betaalt de portkosten. Het is uiteraard fijn voor deze vrijwilligers en onze vereniging als zoveel mogelijk jaarboeken opgehaald worden."