Houtlands Blond op komst

Patrick Demarest

17/04/2020
Bedrijf

De Houtlandse Brouwers met brouwerij in de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Torhout, brengen midden mei hun Houtlands Blond op de markt. Brouwen in tijden van corona...het kan.

Drijvende kracht achter de nieuwe, artisanale  en Torhoutse brouwerij is een ...fotograaf. Bart Degrande (52) is geboren en getogen in Torhout.  Studeerde binnenhuisarchitectuur aan Sint-Lucas Gent en daarna nog drie jaar fotografie in Syntra Roeselare.  22 jaar is hij al actief als fotograaf maar dan begonnen zijn smaakpapillen op te spelen...Bier of kaas...het werd bier!

Bart: "Vijf jaar geleden heb ik een opleiding bierbrouwen gevolgd en heb daar mijn collega Johan Dhanens leren kennen. Na de opleiding zijn we samen beginnen brouwen, puur als hobby.  Ik brouwde in mijn fotostudio achter mijn tuin zodat de cliënten mijn brouwinstallatie niet te veel zouden opmerken. Mijn collega, Johan Dhanens (63), woont in De Haan,  maar is oorspronkelijk uit Gent afkomstig en is van opleiding klinisch laborant."

Waarom gaat een fotograaf plots bier brouwen?

Bart: " Die stap naar de brouwerij is niet zo toevallig gekomen.  Het was al vele jaren van mij een droom om ooit nog eens iets te doen dat met voeding te maken had, en daarbij dacht ik vooral aan kaas maken en bier brouwen. Het is het laatste geworden. Vijf 5 jaar geleden zag ik toevallig dat er een cursus bierbrouwen werd georganiseerd en ik heb me onmiddellijk ingeschreven."
" Na drie jaar brouwen op onze kleine ketel van 23 liter vond ik het tijd om het roer eens om te gooien : mijn twee zonen waren het huis uit, en fotografie, zeker met de opkomst van de digitale fotografie, was steeds minder een "métier".  En net zoals bij vele collega-fotografen werd het steeds moeilijker om nog 'mooi' te kunnen leven van de fotografie.  En daar mijn fotostudio steeds minder werd gebruikt, besprak ik met Johan de mogelijkheid om eventueel een brouwerij te starten in de studio.  En eind 2018 hebben we dan de knoop doorgehakt. "

Slovenië en stadsbier

"In januari 2019 heb ik dan een brouwinstallatie besteld in Slovenie, van het merk Brewiks, en ondertussen begonnen we met het verbouwen van de studio naar een FAVV- gekeurde ruimte voor voeding.  In november 2019 kwam de installatie toe en na enkele weken aansluiten, leggen van leidingen, enz .... konden we beginnen proefdraaien. "

" Momenteel hebben we naast de brouw- en filterketel, 5 fermentatietanks.  Maar binnen een tweetal maanden komen er nog 3 bij, daar de vraag naar ons bier enorm is toegenomen.  We mogen o.a. het nieuwe stadsbier voor de stad Torhout brouwen, een blond bier dat nog zal worden voorgesteld."

Dat betekent dat alles officieel in orde is dan.

Bart: "We zijn met de brouwerij gestart eind 2019.  Onze accijnsvergunning hebben we echter maar  verkregen eind februari 2020. Dat zorgde ervoor dat we pas dan  konden beginnen brouwen aan onze 'officiële' bieren."

Bierbrouwen gaat dus jouw beroep worden...

Bart: "Nu verdeel ik nog mijn tijd tussen bierbrouwen en fotografie maar ik voel nu al dat het brouwen een fulltime bezigheid gaat worden. Het vraagt enorm veel tijd, wil je het goed doen.  Eind 2020 wordt waarschijnlijk het einde van de fotografie voor mij."

"Nog een kleien brouwerij bij", hoor ik mensen luidop denken...Wat doen jullie dat andere brouwerijen niet doen?

Bart: "Wij zijn een artisanale brouwerij, d.w.z. dat we enkel werken met pure ingrediënten ; geen scheikundige toevoegingen of filtraties.  We brouwen het bier nog op traditionele wijze.  Dat is een lang proces, vandaar dat het ook een 9-tal weken duurt, van de brouwdag tot het proeven uit het flesje van het bier, voordat het bier drinkklaar is. En dan nog is het eigenlijk beter om het bier nog enkele weken verder te laten rusten."

En toen kwam corona...

Bart: "Door de coronacrisis zijn onze plannen wel wat door elkaar geschud. Er stonden verschillende evenementen, promoties, openingen, bezoeken en bierfestivals  geplant.  Die gaan nu natuurlijk niet door maar de meeste evenementen worden opgeschoven naar de zomer toe. "
"Hopelijk kunnen we tegen dan volop starten met de verkoop en promotie van onze bieren.... fingers crossed !"

Wat zijn jullie uiteindelijke doelstellingen?

Bart: "Met de brouwerij willen we een aantal "lijnbieren" ontwikkelen; bieren die heel het jaar gebrouwen worden en dus ook steeds verkrijgbaar zullen zijn.  We hebben hiervoor momenteel 5 bieren : 2 blonde bieren, een amberkleurig bier, en 2 bruine."

"Daarnaast komen ook seizoensbieren, speciaal bieren en bieren die gebrouwen worden op vraag van meestal horeca (café, strandbar middelkerke, restaurants,...)"

Brewpub

"We hebben net ook onze 'brewpub' afgewerkt. Bij de brouwerij is een degustatieruimte gemaakt: mensen kunnen de brouwerij bezoeken en  nadien genieten van een fris biertje met een hapje."

"We plannen ook brouwbezoeken met tasting voor groepen, feestjes,....
En ook in de zomermaanden ga je buiten op het kleine terras in het weekend tijdens de dag, ook een biertje kunnen drinken bij de brouwerij na een warme fietstocht of wandeltocht ...."

"Ook plannen we met enkele mensen in Torhout die ook artisanaal bezig zijn, een soort van kleine vereniging, waarmee we dan kleinschalige evenementen willen organiseren zoals een boerenmarkt,..... maar hierover ga je zeker nog meer horen."

En op korte termijn. Wanneer mogen we komen proeven?

Bart: "Houtlands Blond komt midden mei op de markt, Houtlands Triple volgt de derde week van mei en Houtlands Bruin zou moeten klaar zijn eind mei."