Bart Degrande: "De automatische bottellijn kan per uur een 1.000-tal flessen vullen en voorzien van kroonkurk. Daarna gaat het automatisch naar de print (lotnummer en houdbaarheidsdatum kroonkurk) en etiketteermachine."
Tijdswinst
"Zo kunnen we in een goeie 2 uur een grote ketel bottelen, waar we vroeger zeker 8 uur nodig hadden, daar het vullen en kroonkurken dan nog manueel was."
Wat is de capaciteit van het brouwen nu?
Bart Degrande: "Naast onze brouwketel waar we nu 700 liter per dag kunnen brouwen, hebben we ook 3 nieuwe fermentatieketels van 750 liter.
In totaal hebben we nu :
3 ketels van 750 liter
2 ketels van 650 liter
2 ketels van 250 liter (voor de "specialekes")"
Heeft dat ook een invloed op het aanbod van bieren?
Bart Degrande: "We hebben 4 vaste bieren, heel het jaar door: ons Houtlands Blond, Tripel, Bruin en Quadrupel."
"Dan werken we ook nog met seizoensbieren. In de zomer hebben we 2 zomerbieren: onze Houtlandse Amber en Weizen.
In de winter hebben we 2 winterbieren: onze Houtlandse Gouden Tripel en Donker. Voor het eerst dit jaar hebben we in beperkte oplage een "kerststout" gebrouwen. Van alle seizoensbieren wordt 1 batch per jaar gebrouwen."
Kortom: de Houtlandse Brouwers leren hun volk verstandig drinken.