"Ik vrees dat 2021 een minder sterk jaar wordt"

Patrick Demarest

07/01/2021
Bedrijf

Ook Zakenkantoor Pauwels moet zich aanpassen aan de coronamaatregelen. "Wij volgen de opgelegde regels", zegt zaakvoerder Philip Pauwels. "Gelukkig konden de sectoren waar wij sterk in staan qua verzekeringen, de bouw en landbouw, verder werken. Zo werd 2020 toch nog een behoorlijk jaar."

Wat is de invloed van de coronatoestand op een zakenkantoor als Zakenkantoor Pauwels?

Philip: "Iedereen moet zoveel mogelijk van thuis uit werken, beveelt de overheid aan maar dat is wat de bank, Crelan dus,  betreft onmogelijk. Geld thuis verhandelen is not done en bovendien willen de banken, wat de veiligheid betreft, niet hebben dat computers van thuis uit kunnen worden bediend om geldzaken te regelen. Dus kunnen de bancaire medewerkers niet anders dan op kantoor aanwezig te zijn, onder veilige omstandigheden uiteraard."

"Op de afdeling verzekeringen ligt dat anders: daar werken drie vierde van thuis uit, een vierde is aanwezig in het bureel. Dat is noodzakelijk om snelle interventies te kunnen verzekeren."
Ter info: normaal werken er 12 mensen op de afdeling verzekeringen, 4 in de bank.

Heeft corona een invloed op de omzet?

Philip: "De sectoren waar wij heel sterk in actief zijn, de bouw en de landbouw, hebben normaal kunnen verder werken. Op dat vlak hebben wij dus ook geen nadeel ondervonden. Sectoren die stil gevallen zijn, vragen vaak een schorsing van polissen aan of om polissen niet te activeren. Dat betekent voor ons derving van inkomsten en een pak extra administratie. Ook aangiftes voor gewaarborgd inkomen kregen we niet."

Kortom uw sector bleef gespaard van een terugval?

Philip: "Dat mag ik wel zeggen, ja. Maar ik vrees voor 2021! Er zijn nu minder faillissementen dan andere jaren maar dat komt door dat uitstel van betaling wordt verleend, door het mortuarium dat ingesteld is op het failliet verklaren van bedrijven en de subsidies die worden gegeven. Wat als dat allemaal wegvalt? En hoe gaan zwaar getroffen sectoren zich herstellen?"

"Ik denk dat er economisch gezien nog veel leed op ons afkomt. Na de eerste lockdown was het ok, de tweede coronagolf duurt al langer en laat ons hopen dat er geen derde komt..."

Vrees je dan ook dat 2021 voor Zakenkantoor Pauwels minder goed wordt?

Philip: "Er zijn veel vraagtekens he! Wat gaat de regering doen? Hoe gaan ze al het geld dat ze hebben uitgegeven, proberen te recupereren? Als er een economische terugval is, voel je dat natuurlijk ook in een bank. En als er meer werkloosheid zou komen en minder activiteit, wordt er ook minder verzekerd...2019 was een topjaar qua groei, 2020 was ook in orde maar ik denk dus dat 2021 moeilijker wordt."