Inrichtingsplan site Blekerij

Patrick Demarest

27/10/2021
Actua

Site Blekerij, zo heet het project dat zich op parking Deprez bevindt. Het Lokaal Bestuur Torhout en sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel sloegen de handen in elkaar om een nieuw inrichtingsplan voor de site Blekerij op te maken. Dit inrichtingsplan voorziet er 26 sociale appartementen, een nieuwe parking en een mooie publiek toegankelijke tuin.

(V.l.n.r. Bert Desendere, diensthoofd omgeving, Nick Mouton, gemeenteraadslid, de schepenen Lieselotte Denolf, Rita Dewulf en Paul Dieryckx, Stefanie Vandenabeele, directeur De Mandel en Hilde Smits, diensthoofd projecten De Mandel.)

Al vele jaren waren er plannen voor de bouw van een sociaal huisvestingsproject op Koer Vanthuyne of parking Deprez. Discussies over de eigendomsgrenzen, parkeerplaatsen en kwaliteit zorgden ervoor dat de plannen niet doorgingen. Het masterplan voor de stadskernvernieuwing zorgde echter voor nieuwe inspiratie. Het Lokaal Bestuur Torhout en De Mandel besloten om samen, en los van de eigendomsgrenzen, een inrichtingsplan op te maken dat voor iedereen een meerwaarde betekent.

Met de ondersteuning van de provincie West-Vlaanderen stelde het lokaal bestuur bv Veld Architecten en Atelier Horizon aan om dit plan op te maken. Het ontwerpteam slaagde erin om een kwaliteitsvol plan op te maken voor parking Deprez en omgeving dat werd omgedoopt tot "de Blekerijsite".

"Het Masterplan zorgt voor duidelijkheid wat op de site komt. Met grote zorg voor kwaliteit werden de ruimtes voor 26 sociale appartementen, parkeren in het centrum en een toffe (speel)tuin mooi afgebakend. We danken De Mandel voor de goede samenwerking en de buurtbewoners om mee te denken. Het is nu uitkijken naar de aanstelling van een architect voor het gebouw", aldus Lieselotte Denolf, schepen van stadsplanning, en Rita Dewulf, schepen van ruimtelijke ordening.

Het plan voorziet een kwalitatief gebouw met 26 sociale appartementen en een ondergrondse garage voor de toekomstige bewoners. Een parking met 65 parkeerplaatsen zal bereikbaar zijn vanaf de Kortemarkstraat en de Zuidstraat. Daarnaast wordt de Blekerijstraat heringericht. De straat krijgt meer groen en fietsers en voetgangers krijgen meer plaats. De 10 buurtparkeerplaatsen, brengen het totaal op 75 parkeerplaatsen. 

Naast het gebouw komt een mooi stuk groen van 1500 m² in het midden van de stad erbij.  Dat is één van de verborgen tuinen volgens het masterplan van de stadskernvernieuwing. In de tuin komen ook speelelementen zodat de binnenstad er een fijne groene plaats bij krijgt om er gezellig te vertoeven. 

Het plan kwam tot stand na een uitgebreid overleg met de verschillende stadsdiensten en mobiliteitsexperten. Daarnaast werden de buurtbewoners uitgenodigd voor een bewonerspanel waarin ze hun opmerkingen kwijt konden.

"Dit plan is een inrichtingsplan. De Mandel zal nu een architect aanstellen die het gebouw ontwerpt. De parking, Blekerijstraat en de tuin worden verder ontworpen door de auteurs van het inrichtingsplan. De start van de bouwwerken is gepland in 2025, daarna komt de omgevingsaanleg. Dit inrichtingsplan betekent alvast een houvast voor de uitwerking van de verschillende deelprojecten - gebouw en publieke ruimte -  waardoor de kwaliteit van het totaalproject wordt gegarandeerd", geeft Paul Dieryckx, schepen van wonen, mee.