Uw vraag aan Mr Iftara Mohammad: “Hoe zit het met de huur bij relatiebreuk?”
Eind januari hadden we met Torhout Vandaag een interview met de Iftara Mohammad, advocaat uit Torhout, naar aanleiding van haar eerste assisenzaak. Elke maand beantwoordt zij een vraag van een lezer. Vandaag: “Hoe zit het met de huur bij een relatiebreuk”.
Iftara Mohammad: “Op huurcontracten vanaf 1 januari 2019 en op oudere mondelinge huurovereenkomsten moet je kijken wat er in het Vlaams woninghuurdecreet staat. Er kunnen zich twee situaties voordoen afhankelijk van jullie relatie: de situatie bij wettelijke samenwoning of huwelijk verschilt van deze bij feitelijke samenwoning.
Bij wettelijke samenwoning of huwelijk word je automatisch (men noemt dat dan van rechtswege) medehuurder met alle rechten en plichten ook als je een woning betrekt waarvan je het huurcontract niet ondertekende. De initiële huurder is verplicht de gegevens van de partner door te geven aan de verhuurder. Dit wil ook zeggen dat je als bijwoner niet verantwoordelijk bent voor huurschade of huurachterstallen van voor het huwelijk of de wettelijke samenwoning.
Wanneer je uit elkaar gaat bepaal je onderling wie er verder blijft wonen of je laat de familierechter dit beslissen. Indien jullie beiden het huurcontract hebben getekend dan kan de verhuurder tot 6 maanden lang de vertrekkende partner aanspreken voor wat betreft de huurprijs. Om dit te verhelpen tekenen de vertrekkende partner en de verhuurder een verklaring waarbij bijvoorbeeld gesteld wordt dat ze vanaf die datum niets meer van elkaar te vorderen hebben (wel opletten met de huurwaarborg!).
De situatie is anders bij feitelijke samenwoning. Enkel de partner die het huurcontract heeft getekend is gebonden. Hij of zij kan zelfs de huur opzeggen zonder instemming van de andere. Ook al staat de domicilie van beiden op het adres. De andere partner heeft dus ook geen enkel recht maar ook geen plicht tot betalen. De vrederechter kan wel altijd rekening houden met de redelijkheid en billijkheid.
Indien beiden ondertekende moet de vertrekkende partner een opzeggingstermijn van 3 maanden respecteren maar moet geen opzeggingsvergoeding betalen, aangezien de huur blijft lopen voor de andere partner. Indien beiden het huurcontract hebben getekend dan kan de vertrekkende partner wel nog tot 6 (!) maanden lang aangesproken worden door de verhuurder wat betreft de huurprijs.”
Volgende maand beantwoordt Mr Iftara Mohammad weer een nieuwe vraag. U mag deze sturen naar Torhout Vandaag of rechtstreeks naar iftara.mohammad@gmail.com.
Nog meer vragen over huur? Stel ze vrijblijvend morgen dinsdagavond 29 maart om 19.30 uur in het CC aan mr. Iftara Mohammad.