Johnny Werkbrouck: 'Enige beroepskunstenaar in Torhout'

Lita Coucke

18/02/2015
cultuur/onderwijs

Johnny Werkbrouck is al ruim dertig jaar beeldbouwer. Zijn beelden hebben een typische stijl: figuratieve beelden gemaakt uit marmer waarbij de handen een belangrijke rol spelen. 'Het figuratieve is onuitputtelijk, een menselijk lichaam kent zoveel bewegingen'.

Beroepskunstenaar zijn, wat wil dat precies zeggen?
'Dat betekent dat ik nu al 17 jaar zelfstandig ben net zoals een bouwvakker of advocaat dat kan zijn. Ik werk voor 90% met marmer die ik zelf in Italië ga uitkiezen. Ik maak ongeveer 15 werken per jaar, maar dat betekent wel dat ik continue bezig ben met mijn werk. Ik heb trouwens mijn eigen atelier gekocht. Beeldhouwer zijn is geen beroep, het is een levenswijze'.

Hoeveel beelden moeten er dan verkocht worden om er effectief van te kunnen leven?
'Tussen mijn werken zal je niets vinden beneden €1400. De kostprijs van het marmer is nog relatief ten opzichte van de werkuren. Een prijs koppelen aan een werk is trouwens heel moeilijk. Het belangrijkste is dat het werk bij iemand hoort, bij de gepaste mens. De prijs is bijzaak, maar als zelfstandige is het noodzakelijk. Het is niet altijd gemakkelijk want de ene maand verdien je niets en de andere maand verkoop je beelden als zoete broodjes'.

Wat maakt jouw werk zo speciaal?
'Het figuratieve is onuitputtelijk. Een menselijk lichaam kent zoveel bewegingen. Mijn werk wordt voornamelijk herkend aan de handen, dat is een soort van stijl. Daarnaast komen mijn beelden als het feite uit een blok marmer. Ik start met de blok en gaandeweg kap ik een figuratie uit het marmer. Het is een boeiend beroep, maar erg verslavend. Ik verlang constant naar meer creaties'.

Hoe breng je je werk aan de man?
'Ik ben constant bezig met projecten. Nu ben ik bezig met de voorbereidingen voor de expo in Brugge op 10 april. Maar het belangrijkste is de creaties maken uiteraard. Ik ga liever naar een expo met een drietal beelden dan met honderd beelden. Ik ben erg perfectionistisch en het beeldhouwen op zich is lastig. Een klein foutje en ik mag het werk weggooien'.

[wppa type="slide" album="104"][/wppa]

bigpic
Foto 1 van 5
bigpic
Foto 2 van 5
bigpic
Foto 3 van 5
bigpic
Foto 4 van 5
bigpic
Foto 5 van 5
Foto 1 van 5
Foto 2 van 5
Foto 3 van 5
Foto 4 van 5
Foto 5 van 5