Katrien Ryserhove stelde het Prangende voor in de bib

Patrick Demarest

23/10/2022
Cultuur

Op zaterdag 22 oktober stelde Katrien Ryserhove het tweede deel van haar trilogie over 'Judith, de stammoeder van de graven van Vlaanderen' voor in de bib van Torhout onder de titel 'Het Prangende'.

Katrien Ryserhove deed meer dan 20 jaar opzoekwerk naar de levensloop van Judith van West-Francië, achterkleindochter van Karel de Grote en dochter van Karel de Kale. Dat liep niet van een leien dakje vermits geschreven bronnen uit de 9de eeuw zeldzaam zijn. Het eerste deel verscheen in 2020 met als titel 'Het Prille'.


Op zaterdag 22 oktober lichtte ze haar zoektocht naar informatie toe. Torhout speelt een belangrijke rol in dit tweede deel. Bart Roose stond in voor de muzikale omlijsting. Bert Gevaert, deskundige historische krijgskunst, gaf een korte demonstratie. Raakvlak, Onroerend Erfgoed Brugge en Ommeland, stelden die avond enkele Karolingische vondsten tentoon.


Katrien Ryserhove (Beernem, 1957) is een Vlaamse auteur, scenarioschrijver en zaakvoerder van een uitgeverij en productiehuis. Na een carrière als lerares begon ze in 2003 met het schrijven van haar eerste non-fictieboek 'Hector, de moorden van Beernem'. Een jaar later publiceerde ze de historische non-fictiethriller 'De moorden van Beernem'. Beide boeken zijn gebaseerd op de werken van haar vader Alfons, in 1991 verfilmd als 'De Bossen van Vlaanderen'.


In 2005 publiceerde ze 'Regie Mortis', daarna volgden 'Het Wodkameisje' (2006), 'De Forummoorden' (2007) en 'En nu, Bojana?' (2010). In 2012 kwam er een vervolg op 'De moorden van Beernem' met haar boek 'Zaak: De Zutter: kwestigen nacht!'. Hiervoor kreeg ze toestemming om documenten van het betreffende gerechtsdossier in te kijken. Het boek vormde een aanzet tot een verfilming in 2015. In volle coronatijd verscheen het eerste deel van haar trilogie over Judith, waarvan ze nu het tweede deel voorstelde.

Schepen van cultuur Lieselotte Denolf: "Torhout herontdekt zijn geschiedenis. Na de archeologische opgravingen en de herontdekking van Johannes Tourout uit de 15de eeuw reizen we naar de 9de eeuw voor Judith, de stammoeder van de graven van Vlaanderen. We zijn vanuit de bibliotheek verheugd dat we rond de boekvoorstelling van het meer dan interessante 2de deel over Judith kunnen samenwerken."