Kiwanis Torhout-Houtland steunde voor 72.500 euro projecten

Patrick Demarest

08/09/2022
vereniging

Op de sociale avond van Kiwanis Torhout-Houtland in de Vrede kregen maar liefst twintig projecten een cheque overhandigd. 

(Foto's JV)

Hans Vandecasteele (voorzitter sociale commissie): "Dankzij de knaldrang na de lockdowns, heeft onze fundraising commissie op volle toeren gedraaid en hebben we enkele succesvolle activiteiten kunnen afronden: de belangrijkste zijn:

  • De organisatie van het sportkamp in De Panne voor een 100-tal kinderen die hier anders geen kans toe hebben. Dit alles onder de kundige coördinatie van Kris Decloedt.
  • Kerst voor iedereen en de Kerstwandeling die in Torhout en omstreken een grote respons kreeg. Hier waren de trekpaarden Peter Lavens en Geert Swaenepoel.
  • En uiteraard ons mega lentefeest, dat als vanouds een feestje van jewelste werd en een top-fundraiser. Dit alles onder leiding van Jeroen Beeuwsaert.


We kunnen op onze sociale avond dan ook 20 projecten steunen voor een totaal bedrag van 51.300 euro. Met de reeds gesteunde projecten erbij staat de teller dit jaar op een totaal bedrag van 72.500 euro aan uitgereikte steun. 

Dit jaar hebben we naast de traditionele doelen ook extra aandacht voor het mentaal welzijn van onze jeugd. Daarvoor heeft de scholengroep Sint-Rembert een project opgestart en steunen we ook Tejo-therapeuten voor jongeren."

Overzicht projecten

Zusters van liefde – Kortemark
"Met een groot hart vangen de zusters van liefde in Kortemark . kinderen op in 5 leefgroepen en bieden hen een thuis die ze ergens anders niet of te weinig vinden. We hebben hun project bezocht en waren onder de indruk van de liefdevolle manier waarop de kinderen opgevangen werden en de no-nonsense aanpak van de zusters."

Kiwanis Children’s Fund
"In samenwerking met het wereldwijde netwerk van Kiwanisclubs steunt Kiwanis Children's Fund projecten die van invloed zijn op de gezondheid en voeding, onderwijs en alfabetisering van kinderen. De nieuwe president van Kiwanis Children’s Fund worldwide is bovendien een lid van onze club!"


Scholengroep Sint – Rembert
"De psychische gezondheid van onze jeugd is meer en meer een belangrijk aandachtspunt in het onderwijs en de gezondheidszorg. Scholengroep Sint-Rembert zet daarom een programma op om de kinderen meer begeleiding hieromtrent te geven."


Hartekamp
"Hartekamp organiseert en begeleidt activiteiten en kampen voor kinderen met een fysieke, mentale of sociale beperking."


t Veld
"CAR ’t Veld vzw is een Centrum voor Ambulante Revalidatie. Het centrum richt zich tot gezinnen met peuters, kleuters en kinderen tot 12 jaar met uiteenlopende ontwikkelingsproblematieken."

Zonnehart
"Zonnehart is een kleine, maar gespecialiseerde basisschool voor buitengewoon basisonderwijs type 2 en buitengewoon kleuteronderwijs type 9. Een echt buitengewone school voor bijzondere kinderen. In dit project zoekt men voor de speelplaats type 9, materiaal dat zowel stevig en duurzaam is, maar ook educatief en de kinderen uitdaagt om tot bewegen en fantasiespel te komen."

Sint Rembert Caritas fonds
"Dit fonds helpt kinderen die het financieel moeilijker hebben om bv. dagelijks een warme maaltijd te kunnen nemen op school. Caritas biedt hulp aan de minstbedeelden die tussen de mazen van het net vallen in de reguliere hulpverlening."

Georges Foundation
"GF wil de verschillende Vlaamse organisaties steunen die zich dagelijks inzetten om kinderen uit kansarme gezinnen te ondersteunen en te voorzien in hun basisbehoeften."

Tejo - therapeuten voor jongeren
"TEJO biedt in Vlaanderen laagdrempelige, therapeutische hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, kortdurend, onmiddellijk, anoniem, en gratis. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten op vrijwillige basis."

Rozenweelde – Aartrijke
"Rozenweelde is een semi- en residentiële instelling voor kinderen en jongeren met een verstandelijke, al dan niet meervoudige, beperking. Allen kennen een ontwikkelingsleeftijd onder de 5 jaar. Dit project is het vernieuwen van de kinderboerderij."

t Groot Herstberghe
"Is een afdeling van De Patio vzw en ze bieden niet rechtstreeks toegankelijk hulp aan jongeren tussen 12 en 25 jaar en hun context."

De torretjes
"School met leerprogramma’s op maat en intense individuele begeleiding voor kinderen met leerachterstand en leermoeilijkheden."

De Beelderij
"Is een artistiek atelier in het centrum van Torhout. De begeleiders helpen er met creatieve technieken en zetten je op weg bij samenwerkingen met andere kunstenaars en organisaties."

Fighting Cancer
"Het haken van chemomutsen voor vrouwen, mannen en kinderen die door de behandeling van kanker kaal zijn geworden. Ze zijn bedoeld voor mensen met een kleine beurs die niet zomaar even een pruik of muts kunnen kopen."

Cirkant Aartrijke (leefgroep Zonnebloem)
"Met een breed begeleidingsaanbod aan (vernieuwende) hulpvormen, passen we ons flexibel aan aan de noden van gezinnen, jongeren en van onze samenleving. Onze voornaamste focus: hulp bieden in complexe opvoedings- en leefsituaties."

Boven de wolken
"Biedt gratis professionele fotosessies aan voor sterrenouders bij het verlies van hun baby. Dit met veel respect, ervaring en liefde voor hun kostbare herinneringen."

 

CoderDojo
"Bij CoderDojo leer je alles over websites, games, apps en software door het zelf te doen. We verzamelen in clubs of Dojo’s en gaan samen aan het werk. CoderDojo Belgium organiseert gratis workshops (doe-het-zelf lessen) voor meisjes en jongens van 7 tot 18 jaar."

De talentenzolder – Torhout
"Net zoals volwassenen kunnen kinderen en jongeren zich wel eens ‘niet goed in hun vel’ voelen en te maken krijgen met gevoelens of problemen waar ze zich geen raad mee weten. Hier zorgen therapeuten voor een aangepast aanpak."

 

Kiekafobee
"Kiekafobee vzw huurt op jaarbasis 2 appartementen (Koksijde en Oostduinkerke) en stelt die ter beschikking van jonge kankerpatiënten en hun familie."

 

  1. Fonds van de burgemeester
    "Onze burgemeester wordt tijdens zijn zitdagen vaak aangesproken en meer dan wenselijk op de hoogte gesteld van schrijnende toestanden van kansarmoede in de eigen stad. Op dat moment moet hulp kunnen worden geboden."